In Duitsland is een flinke discussie ontstaan over de vermindering van de hoeveelheid reclame op de regionale publieke radiostations. Dit naar aanleiding van het besluit om vanaf 2017 de hoeveelheid reclame bij de West-Duitse omroep WDR geleidelijk te reduceren.
Momenteel zendt de WDR nog reclame uit op de radiozenders 1Live, WDR 2 en WDR 4. Vanaf 2017 mag de WDR nog maar op twee van haar radiostations reclame uitzenden. Ook wordt de hoeveelheid per zender per dag teruggebracht naar 75 minuten. Vanaf 2019 mag zelfs nog maar één radiozender van de WDR reclame uitzenden. Het maximum aantal minuten gaat dan terug naar 60 per dag.
De WDR komt daarmee in lijn met de Noord-Duitse omroep NDR waar alleen nog NDR 2 reclame uitzendt.
De reductie van de hoeveelheid reclame bij de WDR moet ervoor zorgen dat de ruim 40 lokale commerciële radiostations in de deelstaat Noordrijn-Westfalen financieel gezonder worden. Volgens de WDR betaalt de burger straks de rekening. Doordat de inkomsten van radioreclame wegvallen zal er meer belastinggeld nodig zijn om programma’s te kunnen maken.
Ook in Beieren wordt er inmiddels druk gelobbyd om de hoeveelheid reclame bij de Bayerische Rundfunk (BR) flink te verminderen. Momenteel zendt de BR nog 128 minuten reclame per dag uit op Bayern 1, Bayern 2 Radio, Bayern 3, BR Klassik en B5 Aktuell. Alleen de digitale radiostations van de omroep zijn reclamevrij. De BR snoept dan ook een groot deel van de reclame-inkomsten van de commerciële radiostations af.
De BR is echter van mening dat het reduceren van de hoeveelheid reclame op de publieke radio slecht is voor de hele sector. Adverteerders kunnen specifieke doelgroepen hierdoor slechter bedienen waardoor ze hun budgetten naar andere media gaan verschuiven.
Ook AS&S, de landelijke reclameverkoopmaatschappij van de publieke omroepen, vreest voor een daling van de reclame-inkomsten bij zowel de publieke als commerciële stations. Dit komt doordat reclames in Duitsland vaak in zogenaamde ‘kombis’ verkocht worden. Dat wil zeggen: pakketen voor meerdere stations. En in deze kombis zitten zowel publieke als commerciële stations. Door het wegvallen van publieke radiostations uit deze kombis worden ze minder interessant voor adverteerders. [Radiowereld.NL]