Radio was de belangrijkste bron van informatie voor Nederland in oorlogstijd. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft daarom ruim honderd uur radio-uitzendingen uit de oorlog online gezet. Hierbij gaat het om de volledige archieven van ‘Radio De Brandaris’ en ‘Radio Herrijzend Nederland’. De archieven staan op de website van het mediamuseum ‘Beeld en Geluid’ uit Hilversum.
Radio Herrijzend Nederland
Omdat Philips in het geheim aan een radiozender had gebouwd, kon Radio Herrijzend Nederland kort na de bevrijding van Eindhoven starten met uitzenden. De eerste uitzending vond plaats op 3 oktober 1944.
De uitzendingen waren bedoeld om de Nederlanders in bezet gebied moed in te spreken en te voorzien van nieuws vanaf bevrijd grondgebied.
Zo opent de zender met een verslag van de viering van de bevrijding van Tilburg vanuit een reportagewagen. Ook mensen die bezet gebied hebben te weten te ontsnappen komen aan het woord.
Na de bevrijding blijft Herrijzend Nederland uitzenden om luisteraars te informeren over de ontwikkelingen in de nasleep van de oorlog, zoals het beleid van het nieuwe kabinet en de vervolging van landverraders.
Radio De Brandaris
Radio De Brandaris was een radiozender voor Nederlandse zeevarenden, die in 1941 en 1942 uitzond naast Radio Oranje. De Brandaris zond nieuwsberichten, toespraken en liedjes uit en was, in tegenstelling tot Radio Oranje, niet gebonden aan censuur van de Nederlandse regering in ballingsschap of de BBC.
Zo werd hier bijvoorbeeld wel over ‘moffen’ gesproken, waar dat op Radio Oranje niet mocht. Uiteindelijk gingen beide zenders samen verder als Radio Oranje en kreeg de voormalige redactie van De Brandaris daar meer vrijheid. [Radiowereld.NL]
Foto: Beeld en Geluid