Niet landelijke commerciële radiostations (NLCR) lopen kans om een last onder dwangsom opgelegd te krijgen op hun FM-kavels indien ze niet het verplichte percentage regiogerichtheid aanbieden. Dit heeft het Agentschap Telecom afgelopen vrijdag per brief aan de vergunninghouders van regionale FM-kavels laten weten.
Groene gebieden
De brief volgt naar aanleiding van vragen die vergunninghouders recent tijdens een bijeenkomst over handhaving van regiogerichtheid aan het AT stelden. Eind mei maakte het AT namelijk bekend te gaan handhaven op regiogerichtheid van regionale commerciële radiostations. Dit naar aanleiding van een uitspraak van het CBb. Die oordeelde in maart dat regiogerichtheid per FM-kavel geldt en dus niet meer per regionaal DAB+kavel, zoals het AT onterecht bepaalde. Deze DAB+kavels zijn namelijk flink groter dan het bereik van de verschillende FM-kavels.
Het AT benadrukt in haar brief nog eens dat er gekeken wordt naar het zogenaamde ‘groene gebied’ van elk FM-kavel. Dit is het gebied waarin de voorspelde FM-ontvangst van de betreffende kavel voldoet aan de zogenoemde zerobaseplanningsnorm.
Mocht een regionaal FM-kavel gebruikt worden voor meerdere programma’s, dan geldt dat elk programma aan het percentage regiogerichtheid moet voldoen.
Handhaving per 1 september
Niet landelijke radiostations dienen dus per 1 september te voldoen aan het percentage regiogerichtheid dat in hun vergunningen staat vermeld. Deze percentages hebben de radiostations overigens zelf mogen aangeven bij de verdelingen in 2003 en 2007.
De NLCR had het AT verzocht om pas te gaan handhaven als naar het oordeel van de NLCR alle vragen duidelijk schriftelijk beantwoord zijn. Het AT wijst dit verzoek af, omdat dit zou betekenen dat vergunninghouders het laatste woord hebben of al dan niet toezicht wordt gehouden en er een ellenlange discussie kan ontstaan om tijd te rekken.
Last onder dwangsom
Vergunninghouders die niet het verplichte percentage regiogerichtheid behalen lopen kans om last onder dwangsom opgelegd te krijgen. Dit is een boete die meerdere keren opgelegd kan worden totdat aan de regels voldaan wordt. Dit om de vergunninghouder te dwingen zich aan de vergunningvoorschriften te houden. Een woordvoerster van het AT laat aan Radio.NL echter weten dat de sancties afhankelijk zijn van de ernst en verwijtbaarheid van de overtreding.
In 2014 kreeg RADIONL (foto) al eens een last onder dwangsom (die kon oplopen tot 112.500 euro per twee maanden) opgelegd, maar deze werd ingetrokken nadat het AT blunderde bij het onderzoek naar de regiogerichtheid van de zender.
Uitbesteding onderzoek
Overigens gaat het AT een deel van de onderzoeken naar regiogerichtheid van de regionale stations uitbesteden. Het gaat hierbij om het maken van zogenaamde “vingerprints” van 12 uur opnames, waarbij de opname gesplitst wordt in nieuws, weer en verkeer, reclame, promo’s, gesproken woord, tunes (jingles e.d.) en muziek.
Aan de hand van deze gegevens kan bepaald worden of op de verschillende regionale FM-kavels voldaan wordt aan het verplichte percentage regiogerichtheid.
Op dit moment loopt er nog een aanbestedingsprocedure voor het selecteren van een bedrijf dat deze fingerprints gaat verzorgen. De sluitingsdatum staat op 19 juli 2016, zo laat het AT aan Radio.NL weten. Na het sluiten van de aanbesteding worden de aanvragen beoordeeld en vindt de gunning plaats.
Verzoekplatenprogramma’s
Naast vragen over handhaving en wat tot het verzorgingsgebied van een FM-kavel wordt verstaan, werden bij het AT ook vragen gesteld over verzoekplatenprogramma’s. Het AT stelde eerder dat verzoekplatenprogramma’s alleen meetellen indien de aanvragers van de muziek ook daadwerkelijk uit het verzorgingsgebied van de desbetreffende FM-vergunning komt.
De muziek in een verzoekplatenprogramma telt, net als bij de rest van de programmering, alleen mee als regiogerichtheid als de artiest, een significant deel van de band of schrijver van een muziekstuk in de betreffende regio is geboren, als muziek in de betreffende streektaal/dialect wordt gezongen of over de betreffende regio gaat.
Het AT besloot tot deze maatregel omdat het de indruk had gekregen dat sommige vergunninghouders grote delen van de playlist wilde laten bepalen door luisteraars die afkomstig zijn uit de regio, om alle aangevraagde muziek te kwalificeren als regiogericht, ook als de muziek als zodanig niet als regiogericht kan worden aangemerkt. Hierdoor zou de regiogerichtheidseis tot een lege huls gemaakt worden en de recente uitspraak van het CBb omzeilt worden. Op deze manier zou namelijk elk regionaal station met minimale inspanning ruimschoots aan het verplichte percentage regiogerichtheid voldoen. [Radiowereld.NL]