Bezwaar tegen verlenging deel regionale FM-frequenties

Meerdere partijen hebben bezwaar tegen het verlengen van een deel van de regionale FM-frequenties. Het gaat hierbij om de kavels B28 t/m B37 die in 2008 verdeeld werden. Dit blijkt uit de reacties op de internetconsultatie over het verlengen van de vergunningen van de Niet Landelijke Commerciële Radio (NLCR).

Bezwaar tegen verlenging deel regionale FM-frequentiesVerlenging kavels NLCR
In juni maakte Minister Kamp bekend dat hij van plan is om ook de vergunningen van de regionale FM-kavels, de zogenaamde B-kavels, met vijf jaar te verlengen. Op internet startte hiervoor een openbare consulatie.

Meerdere partijen hebben laten weten bezwaar te hebben tegen de verlenging van een deel van de FM-frequenties. Onder andere Salland Broadcasting, KRCO, RATO en NOVA Media zijn het niet eens met de plannen.

Bezwaar tegen in 2008 verdeelde kavels
Bezwaar wordt gemaakt tegen het verlengen van de kavels B28 (Zutphen 89.9 FM), B29 (Oldenzaal 90.0 FM), B30 (Winterswijk 94.3 FM), B32 (Lichtenvoorde 95.7 FM), B33 (Den Helder/Wieringermeer 96.0 FM), B34 (Stadskanaal 96.0 FM), B35 (Heerenveen 97.3 FM), B36 (Amersfoort/Leusden 99.5 FM) en B37 (Appingedam 103.6 FM).

Al deze kavels gingen destijds naar Nico Silvius, directeur van RADIONL, die er bijna zes ton voor neertelde. Veel van deze frequenties worden nog ingezet voor de volkszender. De andere frequenties door zusterstation Radio 8FM Noord & Oost, Simone FM en Radio Continu.

64% regiogerichtheid
Voor elk van deze kavels beloofde Silvius 64% regiogerichtheid aan te bieden, maar in de praktijk was en is op al deze kavels een identiek programma te horen (geweest). Het gevolg was een flink aantal rechtszaken, waarbij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde dat het Agentschap Telecom (AT) deze vergunningen nooit aan Silvius had mogen verlenen. Desondanks mocht de volkszender blijven uitzenden op de frequenties.

Alleen Cuijk en Ameland geveild
Omdat in het verleden alleen tegen het toewijzen van de kavels B27 (Ameland 89.4 FM) en B31 (Cuijk 95.3 FM) beroep was ingesteld, heeft de Minister laten weten dat alleen deze frequenties geveild gaan worden en de overige B-kavels verlengd.

“Verlenging niet houdbaar”
Maar volgens diverse partijen kunnen de vergunningen van de kavels B28 t/m B30 en B32 t/m B37 niet verlengd worden. Zo ook de KCRO, dat een aantal kleine station zonder FM-vergunning vertegenwoordigd:

De KRCO is van mening dat deze niet kunnen en mogen worden verlengd, omdat vast is komen te staan tijdens de tussenuitspraak van het CBb in 2012 en de einduitspraak in 2013 dat destijds de aanvragen alle 11 identiek gelijk waren en slechts 9,36 % regiogerichtheid boden. Het kan niet zo zijn dat nadat bij een ieder duidelijk (middels een uitspraak van het CBb) is geworden dat deze vergunningen niet vergund hadden mogen worden, deze wederom voor nogmaals 5 jaar verlengd worden.”

Ook RATO komt met een soortgelijke stellingname.
Volgens de KCRO dienen de 11 vergunningen opnieuw verdeeld (geveild) te worden, wat ook voor rust zal zorgen in de markt. “Deze (huidige) omroepen hoeven zich niet in een faillissement te storten door het alsnog proberen te voldoen aan deze onaannemelijke hoge bieding van regiogerichtheid. Daarnaast komt de markt in balans door nieuwkomers.“

Wel degelijk nieuwkomers
Tevens wordt de redenatie van de Minister verworpen dat er geen nieuwkomers zijn, omdat deze zich niet gemeld hebben bij de veiling van kavel B38 (Kaatsheuvel 104.3 FM) in 2013.

KCRO: “Regionale stations zijn regio afhankelijk, dus alleen frequenties in de regio van het station zijn bruikbaar, verder gelegen frequenties zijn veelal niet verplaatsbaar dus onbruikbaar. Regiogerichte programmering kan veelal alleen worden verzorgt door een regionale aanbieder. Informatie verzorgen voor een regio waar je niet actief bent is niet alleen veel duurder maar ook onhaalbaar.”

Onder meer Salland Broadcasting, NOVA Media en Vooren Media hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn in een FM-frequentie, mits deze in hun verzorgingsgebied is.

Of de Minister zich wat aantrekt van de bezwaren is nog niet bekend. Er bestaat een reële kans dat een deel van de kavels waartegen bezwaar is aangetekend niet verlengd hoeven te worden, omdat de vergunninghouder voortijdig de vergunning inlevert. Vanaf september gaat het AT namelijk handhaven op regiogerichtheid. Sommige kavels zijn hierdoor niet rendabel meer. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten