Zoek
Sluit dit zoekvak.

EenVandaag duikt in de wereld van complottheorieën

EenVandaag lanceert dinsdag het multimediale project ‘Complot or Not?’. Met behulp van een psycholoog, socioloog, historicus en vele andere experts analyseert het programma bewezen en onbewezen complotten. EenVandaag zendt de vijf afleveringen vanaf dinsdag (18.15 uur) uit op NPO1.

Zit de Amerikaanse geheime dienst achter de 9/11-aanslagen? Is aids een uitvinding van de overheid? En zit de JSF-lobby achter de moord op Pim Fortuyn?

Dinsdag 2 augustus: Introductie
De kijker wordt geïntroduceerd in de wereld van complotten. De populariteit van complottheorieën, neemt die toe en waarom? Hoeveel invloed hebben ze en wat zegt dat over onze samenleving? Met socioloog Jelle van Buren en met psycholoog Jan Willem van Prooijen.

Donderdag 4 augustus: Aanslagen 9/11 & De Holocaust
Het complot van de holocaust is al l bewezen. Dat was wel degelijk een geheim plan waarvan doelbewust heel weinig mensen op de hoogte waren. Er werd niets op papier gezet om de waarheid te verbergen. Zouden de complotten over de aanslagen van 9/11 dan ook een kern van waarheid kunnen bevatten?

Complotdenkers suggereren dat een kleine groep, met controle over de geheime diensten, achter de aanslagen zitten. Zij zouden een excuus zoeken om hun defensie- en oliebelangen in MO veilig te stellen. Experts in deze aflevering zijn onder meer Amerika-kenner Willem Post, hoogleraar Holocaust-studies Johannes Houwink Ten Cate en directeur Nationaal Monument Kamp Vught Jeroen van den Eijnde.

Dinsdag 9 augustus: Aids & Syfilis-onderzoek
In deze uitzending kijken we met epidemioloog Roel Coutinho en viroloog Ab Osterhaus naar de complotten over aids en syfilis. Er worden op internet nog steeds theorieën verspreid die zeggen dat aids in een laboratorium is ontwikkeld en verspreid is door de Amerikaanse overheid. Dat het virus vaak homoseksuele mannen treft zou volgens complotdenkers geen toeval zijn.

Wat is hier van waar? Bewezen is namelijk dat in de jaren 70 onderzoekers patiënten aan syfilis hebben laten lijden, terwijl er al medicijnen voor handen was. Wetenschappers wilden namelijk ook het eindstadium van syfilis onderzoeken.

Donderdag 11 augustus: Illuminatie & Coup in Iran (1953)
EenVandaag gaat in deze aflevering op bezoek bij de vrijmetselaars in Nederland. Zij laten EenVandaag hun ‘geheimen’ zien. De Illuminatie is een verzamelterm voor veel theorieën. Een theorie beweert dat een Duits gezelschap uit de tijd van de verlichting zich verplaatste naar Amerika en van daar uit de zegetocht naar geheime wereldheerschappij wist uit te breiden.

De Illuminatie zou volgens complotdenkers nog steeds aan de touwtjes trekken. Daarnaast duikt het programma met de Iraanse politicoloog Peyman Jafari in de Coup die in 1953 Iran gepleegd is. Inmiddels is veel bekend over de geheime actie waarmee de CIA de democratisch gekozen president van Iran Mohammed Mossadeq omverwierp.

Zaterdag 13 augustus: Pim Fortuyn & Moord Franz Ferdinand
De moord op Pim Fortuyn is beraamd door de machtige JSF-lobby, zo suggereren complotdenkers. Het prestigieuze defensieproject zou in gevaar komen als Fortuyn premier zou worden. Een bewezen complot is die van de politieke moord op Franz Ferdinand.

De kroonprins van de Habsburgse dubbelmonarchie in Sarajevo werd vermoord door een anarchist. Deze bleek geronseld te zijn door de Servische geheime dienst. Sprekers in deze uitzending zijn onder meer thriller-auteur en complotkenner Thomas Ross en historicus en auteur Guido van Hengel. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten