Ook RADIONL splitst muziek wegens regiogerichtheideisen

De volkszender RADIONL is gestart met regionaliseren. Sinds woensdag is op een aantal frequenties afwijkende muziek te horen. Het station probeert hierdoor toch te voldoen aan de regiogerichtheideisen.

Ook RADIONL splitst muziek wegens regiogerichtheideisen Niet-Landelijke Commerciële Radiostations (NLCR) zijn verplicht om via hun FM-frequenties een bepaald percentage regiogerichtheid te brengen.

Deze hebben de stations bij de verdeling in 2003 en 2008 zelf mogen bepalen en op basis van deze percentages hebben zij hun FM-frequenties verkregen. De percentages regiogerichtheid verschillen dus per FM-kavel.

Dwangsom
Het Agentschap Telecom gaat handhaven op regiogerichtheid na meerdere gerechtelijke uitspraken. Stations die niet aan de regels voldoen lopen kans op een last onder dwangsom.

RADIONL zendt momenteel uit via groot aantal verschillende FM-kavels met elk een ander percentage. Deze percentages kunnen oplopen tot 64%.

Regiogerichtheideisen
Om aan de verplichte percentages regiogerichtheid te voldoen is RADIONL gestart met het splitsen van de muziek. Het station heeft hiervoor geïnvesteerd in nieuwe software, waarmee men het programma automatisch in edities kan ontkoppelen en weer kan koppelen.

Woensdagmiddag en –avond was bijvoorbeeld op de Noord-Hollandse frequenties 94.9, 94.5 en 104.2 FM andere muziek te horen dan op de frequenties in bijvoorbeeld Ede of Lelystad. In Noord-Holland waren artiesten als Drukwerk, Gerard Joling, Rob Ronalds en Andre Hazes te horen. Donderdagmiddag na 15 uur gebeurde hetzelfde. Pas na 19 uur is de muziek op alle edities weer gelijk.

Een blik op de website leert dat het programma “Afslag 3-6” heeft plaatsgemaakt voor “Rondje van de regio.” In hoeveel verschillende edities RADIONL de muziek gaat splitsen is onduidelijk.

Storing
Overigens is er voor technici van de zender nog het nodige werk te verrichten. Zo wordt nieuws soms al na een kwartier herhaald, loopt af en toe de muziek door de verkeersinfo of wordt er verouderde verkeersinfo uitgezonden. Daarnaast krijgen luisteraars via DAB+ op kavel 8A (Randstad) opeens de editie Ede (96.0 FM) te horen in plaats van de verplichte editie Amersfoort (99.5 FM).

Met het splitsen van muziek heeft RADIONL dezelfde strategie als Radio Continu. Dit station besloot eerder deze maand al de muziek gedurende drie uur per dag te splitsen.

Eerder besloot RADIONL al haar frequentie in Heerenveen op te geven in verband met het hoge percentage regiogerichtheid. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten