Muziekindustrie start bedelactie voor Volkszender RADIONL

Er komt een nieuwe bedelactie voor geld voor de volkzender RADIONL. Een aantal managers en producers uit de Nederlandstalige muziekindustrie heeft de handen ineen geslagen om de ‘noodlijdende’ radiozender te redden.

Onder meer Adrie van den Berk, Emile Hartkamp en Jan Dirk Vis hebben onder “alle betrokkenen bij het Nederlandse lied” een brief verspreid waarin ze uitgenodigd worden om een bijeenkomt bij te wonen. Dan wordt uitgelegd wat de problemen bij RADIONL zijn en hoe het station geholpen kan worden.

“Vernieuwde regelgeving”
In de brief wordt onder meer gesteld dat er “vernieuwde regelgeving vanuit de overheid  is” en dat RADIONL nu “iedere dag per regio gemiddeld 50 regiopunten moet halen.

De werkelijkheid steekt echter iets anders in elkaar. Niet-Landelijke Commerciële Omroepen (NLCO) zijn verplicht om via hun FM-frequenties een bepaald percentage informatie, cultuur en educatie te brengen die gericht is op de regio. Dit percentage hebben de regionale commerciële stations bij de verdelingen in 2003 en 2008 zelf mogen bepalen en op basis van deze percentages hebben zij hun FM-frequenties verkregen. De percentages regiogerichtheid verschillen dus per FM-kavel. Ook muziek telt, als het aan bepaalde voorwaarden voldoet, mee als regiogericht.

RADIONL zendt momenteel via een groot aantal verschillende FM-kavels een Nederlandstalig muziekprogramma uit. Iedere frequentie heeft  een percentage van de zendtijd die regiogericht moet zijn. Deze percentages kunnen oplopen tot 64%.

Gedurende vele jaren heeft de volkzender zich weinig aangetrokken van deze eisen voor regiogerichtheid door via al haar frequenties hetzelfde gepresenteerde muziekprogramma uit te zenden en het totale zendbereik flink uit te breiden.

Hierdoor is een semilandelijk programma ontstaan, waarmee RADIONL zich niet gedraagt als regionale, maar als landelijke zender. Het Agentschap Telecom (AT) heeft jarenlang verzuimd om te handhaven, totdat eerder dit jaar het hoogste rechtscollege korte metten maakte met dit beleid van AT. Hierdoor wordt het AT gedwongen om de regels te handhaven.

Om aan de regels te voldoen heeft RADIONL inmiddels haar frequenties in Heerenveen en Cuijck opgegeven en besloten de muziek tussen 15 en 19 uur te splitsen in meerdere edities. Deze uren zijn nu non-stop.

“RADIONL kan kosten niet dragen”
Door het opzetten van een editiestelsel heeft RADIONL, net als diverse andere regionale commerciële zenders, moeten investeren in nieuwe automatisering. Volgens de brief “bedragen de kosten inmiddels al meer dan 80.000 euro en kan RADIONL deze kosten niet alleen dragen.”

Maar RADIONL hoeft deze kosten niet alleen te dragen, want deze nieuwe automatisering wordt ook ingezet voor zusterstations Radio 8FM Noord & Oost, Joy Radio en Waterstad FM.

Het is nu dus de bedoeling dat de “Nederlandstalige muziekindustrie” gaat meebetalen aan RADIONL, omdat dit volgens de initiatiefnemers het “grootste platform voor Nederlandse muziek” zou zijn.

Het is niet de eerste keer dat er om geld gebedeld wordt voor RADIONL. Vorig jaar mei vroeg het radiostation haar luisteraars om geld te doneren om alle juridische procedures te kunnen betalen. Hoeveel er destijds is binnengehaald is niet bekendgemaakt.[Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten