France Inter verlaat de langegolf

De uitzendingen van France Inter via de langegolf worden stopgezet. Vanaf 1 januari is de publieke radiozender niet langer meer op de vertrouwde 162 kHz te ontvangen. Met het afstoten van de langegolf bespaart Radio France jaarlijks een slordige 6 miljoen euro.

France Inter verlaat de langegolf Tot het afstoten van de langegolf werd al in de zomer van 2015 besloten. Ook werd eind 2015 al afscheid genomen van de middengolf door de publieke zenders France Bleu en France Info.

Nu is ook de grootste stroomverslinder aan de beurt: de langegolfzender van France Inter. Overdag wordt met een vermogen van maar liefst 2000 kW uitgezonden. ’s Avonds en ’s nachts wordt er met 1000 kW geblazen. France Inter is dan ook in een groot deel van Europa op 162 kHz te ontvangen.

Inmiddels worden luisteraars op de halve uren op de hoogte gebracht van het afstoten van de langegolf. Met ingang van het nieuwe jaar kunnen luisteraars het station alleen nog op FM, satelliet en internet ontvangen.

Ondanks dat Radio France de langegolf afstoot, blijft de zender wel in de lucht. De frequentie wordt namelijk ook gebruikt als stuursignaal van de atoomklok voor 200.000 klokken en horloges. Geluid zal er vooralsnog niet meer te horen zijn. Het zenderpark in Allois, in het midden van Frankrijk, wordt dan ook niet gesloopt.

Mediaregulator CSA onderzoekt nu of er interesse is bij andere (commerciële) stations om uit te gaan zenden vanuit Allois op 162 kHz.

Europe 1 (183 kHz), RTL (234 kHz) en RMC Info (216 kHz) blijven vooralsnog uitzenden op de langegolf. Deze uitzendingen komen vanaf andere locaties. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten