Het Radio.NL jaaroverzicht van 2016

Nog een paar uur en dan worden de champagneflessen massaal ontkurkt en gaat het vuurwerk in grote hoeveelheden de lucht in. Het jaar 2016 is bijna ten einde. De afgelopen 365 dagen bracht Radio.NL dagelijks het medianieuws uit Nederland en de rest van de wereld.

Het Radio.NL jaaroverzicht van 2016 Ook in 2016 gebeurde er weer een hoop op mediagebied. Daarom zet Radio.NL de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen op een rijtje in het jaaroverzicht.

Radiodeal Talpa-TMG
Al in de eerste maand van het jaar werd de radiowereld op z’n kop gezet. Talpa (eigenaar van 538 en Slam) en TMG (eigenaar van Sky en Veronica) kondigden aan hun radioactiviteiten te gaan fuseren. De regels waren aangepast, waardoor één bedrijf geen twee, maar vier landelijke radiozenders op FM mag hebben. Talpa kreeg een flinke vinger in de pap en zo de leiding over de zenders.

Maar het aandeel van de nieuwe doelgroep werd nog groter, want Talpa besloot ook een deal te sluiten met RadioCorp. Talpa nam Radio 10 over in ruil voor Slam.

Zowel de persgroep, eigenaar van Qmusic, als de STER protesteerden. Het mocht echter niet baten, want op 1 oktober was de fusie een feit.

Radio 538
De radiodeal van Talpa en TMG had ook de nodige invloed op de radiozenders van het concern. De impact op Radio 538 was het kleinst. De populairste radiozender van ons land wist haar koppositie te handhaven en sommige perioden zelfs te verstevigen.

Het meest opvallende nieuws van 538 was het plotselinge vertrek van Barry Paf in juli. De deejay was 20 jaar werkzaam bij de zender en uitgegroeid tot boegbeeld. Over waarom hij nu precies weg is gegaan, zal Paf de komende periode onthullen.

In de zomer kwam 538 weer met een nieuwe reclamecampagne. En net als voorgaande jaren deed deze week behoorlijk wat stof opwaaien. Vooral de “hitsig kijkende” vrouw met de poes was reden voor de Reclame Code Commissie op de vingers te tikken.

Middagdeejay Coen Swijnenberg won een prijs met een dronefilmpje van zijn vakantie. Jelte van der Goot moet voortaan vroeg opstaan. Hij is toegevoegd aan het team van Evers Staat Op. Jeroen Nieuwenhuize vierde zijn tienjarig jubileum als presentator van de Top 40.

Radio 10
Ook Radio 10 bleef in 2016 groeien, al ging dat niet meer zo hard als de jaren daarvoor. En ook waren er maanden dat de zender een kleine terugval had. Maar Radio 10 bleef vrijwel het hele jaar groter als, in eerste instantie rivaal en later zus, Radio Veronica. In Limburg groeide het station zelfs uit tot populairste commerciële radiozender.

Tim Klijn nam na twee jaar afscheid van de ochtend en van het station. Hij wordt vervangen door Lex Gaarthuis, die bij 100% NL vandaan komt.
 
Radio Veronica
Bij Radio Veronica werd in 2016 de eerder ingezette koers vervolgd. Met als gevolg dat het marktaandeel een beetje jojode. Een echte grote doorgaande stijging bleef uit. Erik de Zwart was echter van mening dat de zender op de goede weg was.

Door de fusie raakte De Zwart echter zijn functie als zenderbaas kwijt bij Veronica. En de nieuwe leiding besloot om schoon schip te maken bij de zender. Naast De Zwart mochten ook Kees Baars, Bart van Leeuwen, Patrick Kicken (die al lange tijd afwezig was), Michael Blijleven en Rick van Velthuysen hun spullen pakken. Zij worden vervangen door Niek van der Bruggen, Jeroen Nieuwenhuize, Tim Klijn en Dennis Ruyer.

Ondertussen verbeterde Veronica haar FM-ontvangst, door de sterke zender op 103FM te verhuizen van Lelystad naar Hilversum. Ook werd bekend dat het station over de periode 2011-2017 8 miljoen euro minder hoeft te betalen voor haar FM-frequenties..

Slam
Slam nam in oktober van dit jaar noodgedwongen afscheid van enkele collega’s doordat het station eigendom was geworden van RadioCorp. Zo verdwenen Robin Lefeber en DJ Jeff van de zender. Het dagelijkse middagblok werd overgenomen door Michiel Jurrjens.

Igmar Felicia verlengde zijn contract bij Slam, maar kreeg minder uren in de avond. Jordi Warners nam de late avond over.

Qmusic
Qmusic moest het begin van het jaar doen zonder middagdeejay Niek van der Bruggen. Hij zat ziek thuis met een burnout. In april keerde hij terug op de zender om in oktober weer van de zender te verdwijnen. Q claimde dat Van der Bruggen weer ziek was, maar de deejay had besloten om over te stappen naar Veronica.

Van der Bruggen was niet de enige deejay die het station verliet. Marieke Elsinga besloot haar radiocarrière in te ruilen voor televisie en ook Joey van der Velde zwaaide af.

Qmusic heeft besloten om Stephan Bouwman, die momenteel meedoet aan The Voice, te promoveren tot middagdeejay. Dit tot groot ongenoegen van Lars Boele, die Van der Bruggen maandenlang met succes verving. Boele besloot daarop een aanbod van 100% NL om de ochtend te gaan presenteren te aanvaarden.

Programmaleider Iwan Reuvekamp kreeg het dit jaar flink drukker, want naast Q Nederland leidt hij ook Q Vlaanderen en Joe. Desondanks bleef Q in ons land haar stijgende lijn voortzetten. Ochtenddeejays Mattie Valk & Wietze de Jager groeiden in populariteit. Overigens was Valk dit jaar enige tijd afwezig door een babydrama.

BNR
BNR wist zich in 2016 opnieuw staande te houden tussen alle reuzen. Het station wist ook dit jaar weer regelmatig het nieuws te halen. Zo werd in juli bekend dat Ruud de Wild een programma op het station kreeg. De Wild was sinds zijn vertrek radioloos en een deal met Radio 2 was afgeketst. Maar De Wild was nauwelijks begonnen bij BNR of hij kondigde zijn vertrek al weer aan. Radio 2 wilde hem alsnog hebben. Jörgen Rayman nam de plek van De Wild over bij BNR.

Tom van ’t Hek ging met pensioen en daarom keerde Bas van Werven terug op het oude nest. Net als Paul van Liempt. Petra Grijzen besloot halverwege haar middagshow weg te lopen, omdat vrouwen minder betaald krijgen dan mannen.

Radio 2 en 3FM
Bij Radio 2 en 3FM was 2016 het jaar van verdere veranderingen. 3FM bleef maar luisteraars verliezen. Stunts als het presenteren van een show in minirok en het draaien van Nederlandstalige muziek in de nacht deden het tij niet keren. En ook bij Radio 2 bleef de grote groei na het binnenhalen van Ekdom als ochtenddeejay uit.

Begin dit jaar werd een flirt tussen Ruud de Wild en Radio 2 openbaar. Dit tot groot ongenoegen van fans van Bart Haandrikman, die zijn plek op 2 zou moeten afstaan. De deal ketste in eerste instantie af, maar in september kwam er alsnog een akkoord. De Wild gaat vanaf januari de middagshow presenteren.

Maar er komen meer veranderingen bij Radio 2, want ook Paul Rabbering gaat meer voor de zender aan de slag en geeft zijn dagelijkse show op 3FM hiervoor op. Oudgedienden Hans Schiffers en Bert Kranenbarg stappen over van 2 naar 5.

Bij 3FM besloot kersverse zenderbaas Basyl de Groot orde op zaken te stellen bij de jongerenzender. Dit resulteerde in een nieuwe programmering per november. Opvallendste wijzigingen zijn naast het vertrek van Rabbering, het vertrek van Giel in de ochtend, hij is vervangen door Domien Verschuuren, en het vertrek van Timur Perlin.

3FM Serious Request leverde dit jaar 8,7 miljoen euro op.

Radio 1
Op Radio 1 wist Prem Radhakishun de top van de NPO tijdens zijn eerste uitzending al gelijk wat extra grijze haren te bezorgden. Hij werd door Powned aangesteld als opvolger van Erik de Vlieger en besloot gelijk de NPO en Radio 1 compleet af te fikken.

Eric Corton besloot in augustus te stoppen met het lunchprogramma De Nieuws BV. In december besloot hij ook Met Het Oog op Morgen op te geven.

NPO
Bij de NPO vonden er veranderingen in de top plaats. Radiobaas Jan Westerhof besloot op te stappen als radiobaas en werd vervangen door Jurre Bosman. Ook Henk Haagoort hield het voor gezien als NPO baas. Hij werd opgevolgd door Shula Rijxman, die meteen een statement probeerde te maken door meer geld te vragen voor de NPO. Waarschijnlijk om haar leuke columnpjes te bekostigen.

Ondertussen lukte het Sander Dekker na veel pijn en moeite om een nieuwe mediawet door de kamer te krijgen. Zijn nieuwe speerpunt is om de NPO openheid over haar uitgaven te laten geven. Uiteraard is er weer veel protest vanuit Hilversum.

Mart Smeets nam afscheid van de NOS en vond onderdak bij Ziggo Sport. Niels Hoogland werd aangesteld als zenderbaas van FunX.

Regionale publieke radio
Voor de publieke regionale radiostations was het een woelig jaar. Zo moesten de 13 regionale publieke omroepen gaan samenwerken als RPO. Dit om zo goed en efficiënt mogelijk met de op stapel staande bezuinigingen om te kunnen gaan. Helaas waren er een aantal omroepbazen die hun eigen baantje verkozen boven betere programma’s. Het gevolg is dat talloze omroepen mensen moesten ontslaan en programma’s moesten schrappen. Ook werd er gedreigd te stoppen met DAB+.

Debby Roukens kondigde daarom in september haar vertrek aan bij Radio West. Ze was het niet eens met de riante vergoeding die haar baas ontving. Uiteindelijk werd het conflict gesust.

Johan Derksen, die wekelijks plaatjes aan elkaar mag praten op Radio Rijnmond, liet nog maar eens weten dat hij zichzelf de beste diskjockey van Nederland vindt. Het leverde hem vervolgens een dagelijks programma op Radio Drenthe op. Meer Rijnmond, want Roland Vonk mocht na een gerechtelijke uitspraak weer aan de slag bij de omroep.

Verjonging zorgde ervoor dat Anne van Egmond het veld moest ruimen bij NH. Bij Radio Gelderland stopte Corine van Dijk met de ochtend. Zij wordt opgevolgd door Nieke Hoitink. Bij diezelfde omroep maakte Jan de Hoop zijn comeback op de radio. Radio Noord vierde haar 70-jarig bestaan.

Regionale commerciële radio
Bij de regionale commerciële radio was er één onderwerp vrijwel het hele jaar actueel: regiogerichtheid. In maart oordeelde het CBb dat de percentages regiogerichtheid voor elk individueel FM-kavel geldt. Het gevolg is dat het AT, dat jaren lang de andere kant op keek, nu moet gaan handhaven.

Diverse stations pasten hun programma aan om aan de regels te voldoen. Andere stations, waaronder een groot station met Nederlandstalige muziek besloot te protesteren en vooral te jammeren dat het groot onrecht werd aangedaan. Er moesten zelfs frequenties worden opgegeven, die overigens toch al geveild moesten worden. Ook de muziekindustrie werd gevraagd met geld over de brug te komen om de zender te redden.

Doordat deze zender een stevige vinger in de pap heeft bij de NLCR, besloten diverse andere stations deze belangenorganisatie te verlaten. Eind dit jaar volgde er een nieuwe zwarte bladzijde: de NLCR bood aan de Tweede Kamer een zwartboek aan over het AT. Hierin kwam de hele klaagzang opnieuw voorbij, compleet met voorbeelden van wat stations opeens niet meer mogen doen omdat dit niet meetelt als regiogerichtheid. Dat ze dit al niet deden werd voor het gemak buiten beschouwing gelaten.

Het AT gaf aan dat ze weinig met de klachten kunnen. De radiostations hadden immers voor verlenging van hun FM-vergunningen gekozen en daardoor blijven de percentages regiogerichtheid overeind.

Decibel schudde haar programmering door elkaar. Thorvald de Geus moest het station verlaten. Zijn middagshow werd overgenomen door Barry Brand, die op zijn beurt de ochtendshow weer overgaf aan Anthony Timmers.

Ondertussen wijzigde Wild FM haar naam in Wild, omdat haar internetdomein gekaapt was door een oud-werknemer. Fresh FM werd gedwongen om wazige onbekende muziek te gaan draaien, nadat de zender door de rechter opnieuw was verboden om auteursrechtelijk beschermde muziek te draaien. Fresh had al jaren geen rekeningen van BUMA en SENA betaald.

Freez FM en Radio Royaal werden omgedoopt tot Radio 8FM.

Twee kleine FM-frequenties werden geveild. Op Ameland mag hierdoor Lokale Omroep Ameland gaan uitzenden via de ether. In Cuijck is de frequentie gegaan naar TiDa voor Radio 8FM of Puur NL.

Middengolf
De middengolf werd een tweede leven ingeblazen als lokale of buurtradio. Sinds afgelopen zomer is de middengolf beschikbaar voor uitzendingen met lage vermogens. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Zelfs de vogeltjesdans kreeg een eigen zender in Amsterdam.

Ruud Poeze deed in 2016 weer waar hij goed in was: in het nieuws komen met de middengolf. Er kwam weer een rechtszaak tegen de staat om de uitgifte van 747 AM met laag vermogen te blokkeren. Poeze had weer mooie plannen voor een landelijke zender, maar de rechter stelde hem in het ongelijk. Ondertussen besloot Kamp om de huidige AM-vergunningen van Poeze niet te verlengen.

Radio Maria deed een nieuwe poging om met lager vermogen uit te zenden op haar middengolffrequentie. Wegens storingen werden deze na korte tijd alweer gestaakt. Radio 538 gaf haar middengolfzender in Limburg op, terwijl GrootNieuwsRadio van AM dreigt te verdwijnen doordat masteigenaar Novec de huur op wil zeggen.

DAB+
Ook op het gebied van DAB+ gebeurde er het nodige. De NPO breidde haar aanbod uit met Sterren NL, KX Radio, Radio 4 Concerten. FunX Slow Jamz en FunX Dance. Radio 1 Extra verdween daarentegen. Efteling Kids Radio wisselde van netwerk, terwijl onder meer Hotradio Hits en Mexico FM van start gingen via DAB+. 538 Non-stop verdween, terwijl 538 Top 40 en retro Hits kwamen.

Terwijl bij de regionale omroepen gepleit werd voor een andere indeling van de DAB+netten, gingen diverse lokale omroepen van start met experimentele uitzendingen via DAB+.

Een nieuw jaar
En terwijl de Top 2000 aftelt naar de vertrouwde nummer 1 van Queen, maakt Radio.NL zich alweer op voor het nieuwe jaar. Ook in 2017 brengt Radio.NL dagelijks het laatste medianieuws. En het belooft opnieuw geen saai jaar te worden.

Het nieuwe jaar start meteen met een grote strijd om de luisteraar. Op radio 2 start Ruud de Wild met zijn middagshow. Radio Veronica gaat volledig op de schop en ook bij Qmusic verandert er het nodige. Bij 3FM gaat duidelijk worden of de ingeslagen koers werkt, terwijl Radio 538 er alles aan zal doen om de koppositie te behouden. En Noorwegen gaat als eerste land ter wereld FM afschakelen.

De gehele redactie van Radio.NL wenst u als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2017! [Radiowereld.NL]