Search
Close this search box.

Nieuw Vlaams frequentieplan: Betere ontvangst Joe en Nostalgie

Het nieuwe frequentieplan dat eind 2017 in Vlaanderen geïmplementeerd gaat worden, zorgt voor verbetering van de ontvangst van Joe en Nostalgie. Daarnaast komen er 4 pakketten van elk een 16-tal frequenties voor commerciële netwerkradio’s. Voor lokale radiostations komen er 131 pakketten.

Eind 2016 werd er al groen licht gegeven voor het hervormen van het Vlaamse radiolandschap. Zo gaat er vol ingezet worden op digitalisering van de radio. De landelijke commerciële stations behouden dan ook hun frequenties, maar moeten vanaf uiterlijk september 2018 ook via DAB+ te ontvangen zijn. De ketenradio’s maken plaats voor vier commerciële netwerkradio’s, terwijl de lokale FM-frequenties in pakketten vergeven gaan worden.

Betere ontvangst voor Joe en Nostalgie
Ondanks dat de landelijke commerciële radiostations hun frequenties voor nog eens vier jaar behouden en moeten gaan investeren in DAB+, zorgt het nieuwe frequentieplan voor betere FM-dekking voor Joe en Nostalgie.

Zo mag Joe in Brussel met 31 kW in plaats van 10 kW gaan uitzenden op 103.4 FM. Ook in de provincie Limburg gaat het vermogen van vier zenders omhoog.

Bij Nostalgie gaat het vermogen van de zenders Kortrijk en Oostende in Vlaams-Brabant omhoog. In Limburg mag zelfs de helft van het zenderpark van Nostalgie met meer vermogen gaan uitzenden. Het opvallendst is de zender Schoten bij Antwerpen op 102.9 FM. Het vermogen hiervan wordt verhoogd van 50 naar 100 kW.

De 102.9 FM in Schoten wordt gelijk de sterkste zender van België, waar momenteel door nog geen enkele zender met meer dan 50 kW vermogen wordt uitgezonden. Richting Nederland zal overigens met minder vermogen worden uitgezonden anders zouden er teveel storingen optreden op de 102.7 FM van Radio 538 en de 103.0 FM van Radio Veronica.

Commerciële netwerkradio’s
Eind dit jaar verdwijnen ook de ketenradio’s van FM. Hiervoor komen vier FM-pakketten voor commerciële netwerkradio’s, die elk een vastgesteld format krijgen. Dit is vergelijkbaar met de clausulering die voor vier landelijke FM-pakketten in Nederland gelden.

Een van de kavels wordt gereserveerd voor Nederlandstalige en Vlaamse muziek en moet daarmee een alternatief voor VRT Radio 2 worden.

De vier FM-kavels bestaan elk uit 15 tot 17 FM-zenders met in elk geval dekking in Aalst, Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Mechelen en Oostende. Drie van de vier kavels hebben ook dekking in Turnhout en/of Leuven. De frequenties worden momenteel nog gebruikt door lokale en ketenradio’s als Family Radio, Topradio en Club FM.

De commerciële netwerkradio’s gaan eveneens via DAB+ uitzenden, waardoor ze kunnen evolueren tot landelijke radiozenders.

Lokale radio
Ook de lokale radiowereld gaat in Vlaanderen geheel op de schop. Momenteel zijn er nog een 300-tal lokale omroepen die zelf programma’s maken of hun frequentie verhuren aan een van de ketenradio’s.

In het nieuwe plan blijft er ruimte over voor 131 lokale radiostations. De lokale FM-frequenties gaan in pakketten verdeeld worden. Elk pakket bevat één tot drie FM-frequenties. Het uitzendvermogen wordt in de meeste gevallen maximaal 100 W. En dus zullen er heel wat lokale omroepen gaan sneuvelen.

Ook worden er strengere eisen gesteld aan de lokale omroepen. Zo dienen deze zenders zich via hun programmering en berichtgeving  te richten op hun lokale doelpubliek. De lokale FM-pakketten worden voor een periode van negen jaar verdeeld.

De nieuwe indeling van de FM-band en bijbehorende uitzendvermogens zijn in dit document na te lezen. [Radiowereld.NL]