Taalstrijd zorgt voor problemen nieuw Vlaams frequentieplan

Opnieuw zorgt de taalstrijd in België voor problemen. Qmusic Vlaanderen, Joe en Nostalgie raken mogelijk enkele sterke frequenties kwijt door protest van de Walen. Het nieuwe Vlaamse frequentieplan dat onlangs werd goedgekeurd bevat opeens negen FM-frequenties minder.

Vorige week werd het nieuwe Vlaamse frequentieplan van Minister Gatz van media goedgekeurd. De Raad van State had geen fundamentele bezwaren. Maar de bezwaren die de Raad had zorgt toch voor ingrijpende aanpassingen op het frequentieplan. Uit analyse blijkt namelijk dat negen FM-frequenties geschrapt zijn.

Schorsing in 2012
Het gaat hierbij om negen FM-frequenties die in 2012 geschorst werden door de Raad van State. De RTBF en de Waalse gemeenschap hadden hierom gevraagd omdat de Vlaamse frequenties zouden storen op frequenties in het Franstalige gedeelte van België.

Het betreft de volgende frequenties:
Antwerpen: Qmusic – 99.2 (10 kW) i.v.m. storing VivaCité Brussel 99.3
Bree: Nostalgie – 103.0 (1 kW) i.v.m. storing VivaCité Verviers 103.0
Brussegem: Joe – 95.6 (0,63 kW) i.v.m. storing Classic21 Luik 95.6
Brussel: Club FM – 102.8 (1 kW) i.v.m. storing La Première Profondeville 102.7
Brussel: Joe – 103.4 (10 kW) geen overeenstemming over ingebruikname
Heuvelland (Wijtschate): Qmusic 93.2 (0,32 kW) i.v.m. storing Classic21 Wavre 93.2
Poperinge: Top Radio –  104.5 (1 kW) i.v.m. storing Classic21 104.6
Schoten: Nostalgie – 102.9 (50 kW) i.v.m. storing VivaCité Verviers 103.0
Tongeren: Nostalgie – 94.8 (0,2 kW) i.v.m. storing La Première Waremme 94.6

Alle genoemde frequenties zijn nog steeds in gebruik. Het was de bedoeling dat de Vlaamse en de Franse gemeenschap opnieuw om tafel zouden gaan zitten over de inzet van de frequenties. Een oplossing is er echter nog steeds niet.

In haar advies van eerder deze maand schrijft de Raad van State: “Een aantal bepalingen van het besluit zijn geschorst in zoverre ze betrekking hebben op FM-frequenties die zouden interfereren met radiofrequenties die zijn toegekend door de Franse Gemeenschap, en die door de Vlaamse Gemeenschap zonder verder overleg zijn vastgesteld.”

Meer vermogen?
Saillant detail is dat een aantal van deze frequenties in het nieuwe Vlaamse frequentieplan stonden met fors meer vermogen. Zo zou de frequentie van Joe in Brussel naar 31 kW gaan en de frequentie van Nostalgie in Schoten zelfs naar 100 kW.

Mochten de frequenties daadwerkelijk niet meer terugkomen in de frequentieplannen, dan betekent dit dat er voor de drie landelijke commerciële stations serieuze gaten in de dekking komen. Qmusic Vlaanderen zou hierdoor flink minder goed in Antwerpen te ontvangen zijn. Hetzelfde geldt voor Nostalgie, terwijl Joe haar dekking in de hoofdstad Brussel zou verliezen. Ook twee van de nieuwe commerciële netwerkradio’s moeten het met een frequentie minder doen. De radiostations zullen hier niet blij mee zijn.

Gatz aan zet
Voor Minister Gatz rust nu de taak om met een oplossing te komen, zodat de frequenties vanaf 2018 alsnog ingezet kunnen worden. Een mogelijkheid is om met minder vermogen uit te zenden. Een andere oplossing is om met meer gerichte antennediagrammen uit te gaan zenden. In Nederland wordt deze techniek al veelvuldig gebruikt, maar in België zijn de meeste antennediagrammen nog steeds rondstralend.

Bekijk hier het nieuwe Vlaamse frequentieplan. [Radiowereld.NL]