10 Jaar Radio Alpe d’HuZes in de Franse ether

Radio Alpe d’HuZes is dit jaar wederom live te volgen van maandag 29 mei tot en met donderdag 1 juni via internet op de website opgevenisgeenoptie.nl. Daarnaast is Radio Alpe d’HuZes in dezelfde week ook tijdelijk te horen in de Franse Alpen via FM 107.6.

10 Jaar Radio Alpe d'HuZes in de Franse ether In 2008 besteedde het radioprogramma ‘Knooppunt Kranenbarg’ voor het eerst veel aandacht aan ‘Alpe d’HuZes’.

Daar waar de luisteraars in Nederland met veel enthousiasme reageerden op de uitzendingen rondom dit fiets- en loopevenement voor het goede doel, kregen de deelnemers zelf en hun supporters maar weinig van de uitzendingen mee.

Michel Vrouenraets, destijds aanwezig als technicus voor ‘Knooppunt Kranenbarg’, wist dat zijn NOS-collega Robbert Meeder al behoorlijk wat ervaring had opgedaan met evenementenzenders voor Nederlandse bezoekers tijdens grote buitenlandse sportevenementen en dus was het een logische gedachte om dit ook bij Alpe d’HuZes te introduceren.

De kleine radioploeg van Knooppunt Kranenbarg verbleef toen nog op camping La Piscine aan de voet van de Alpe in Bourg d’Oisans en tijdens het ontbijt werd het plan geopperd. Bert Kranenbarg zag het helemaal zitten, maar de ploeg was al in Frankrijk en het spontane idee moest nog wel technisch worden ingevuld. En dus werd er nog dezelfde ochtend aan iemand van de organisatie die nog in Nederland was een zender en een antenne meegegeven die een half uur voor de uitzending arriveerde.

Michel belde in allerijl zijn broer Maurice die mee was mee gereisd naar Frankrijk voor het maken van de filmpjes en die dacht een vrije middag te hebben. Als fervent bergsporter hing hij ergens rond boven op de Alpe d’Huez. In een recordtempo was hij terug in het dal en net voor de uitzending begon stond de antenne op het reportagebusje tussen de bomen op de camping en was er lokale Nederlandse radio.

Erg houtje-touwtje dus, maar Radio Alpe d’HuZes was geboren als radiopiraat. Een vergunning hadden we immers niet. Op donderdag verhuisde het hele circus naar de top van de Alpe d’Huez om uit te zenden vanaf de finish. De reacties van de deelnemers en supporters waren hartverwarmend.

Werden in het begin nog alleen de uitzendingen van Knooppunt Kranenbarg uitgezonden via de eigen FM-zender, al snel was er de behoefte om ook buiten deze uren de deelnemers en hun aanhang te informeren via de radio en zo werd Radio Alpe d’HuZes een belangrijke informatiebron in de Franse ether tijdens de koersweek.

Met 24 uur per dag veel Franstalige muziek en speciale programma’s die in samenwerking met de organisatie worden gemaakt vanuit het Palais des Sports in Alpe d’Huez en natuurlijk op donderdag via de radio het rechtstreekse verslag van de koers.

In de geest van Alpe d’HuZes geven de medewerkers belangeloos hun medewerking aan het tijdelijke radiostation. De jingles worden ingesproken door Eline la Croix, de stem van NPO Radio 2. De eerder genoemde Bert Kranenbarg doet nog steeds mee, net als Marco Verhoef, Thomas van Vliet, Jur Peppels, Bob van der Lit en Jeroen Verberk. Dichterbij de luisteraars kun je niet komen. Je wordt in een leuke sfeer aangesproken en ze vragen voor elkaar verzoekplaten aan. Zo is Radio Alpe d’HuZes één week per jaar met medewerking van de Franse autoriteiten de Nederlandse stem in de Franse ether. [Radiowereld.NL]
Foto: Bob van der Lit/Radio Alpe d’HuZes