Documentaireserie Schuldig wint Zilveren Nipkowschijf

De Zilveren Nipkowschijf 2017 gaat naar de NPO 1-documentaireserie ‘Schuldig’. Televisierecensenten en – journalisten verkozen dit programma met slechts één stem verschil boven het RTL4-programma ‘The Amsterdam Project’ van Beau van Erven Dorens. De andere genomineerde was ‘De Zaak Menten’ van de Max.

De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961 door een jury bestaande uit de gezamenlijke Nederlandse mediajournalisten en -critici. Vorig jaar won Zondag met Lubach. De prijs werd uitgereikt in Het Ketelhuis in Amsterdam.

De zesdelige Human documentaireserie ‘Schuldig’ van Ester Gould en Sarah Sylbing, over armoede en de hulpverlening aan mensen met schulden in Amsterdam-Noord, heeft al vele prijzen in ontvangst mogen nemen. Daar zaten twee journalistieke onderscheidingen tussen, een ‘Tegel’ en een benoeming van beide makers tot ‘journalist van het jaar’.

De Ere Zilveren Nipkowschijf was voor filmer en documentairemaker Frans Bromet, voor zijn gehele oeuvre.

Een speciale vermelding was er voor TV-presentatice  en talkshowhost Eva Jinek. Ze verdient volgens de jury een speciale vermelding voor het markante seizoen waarin zij met drie programma’s sterk in vorm was. [Radiowereld.NL]