National Geographic reconstrueert rellen in Los Angeles in 1992

Wat gebeurde er 3 maart 1991? En waarom veroorzaakte deze gebeurtenis de grootste maatschappelijke onrust in de Amerikaanse geschiedenis? Aan de hand van ruwe beelden maakt National Geographic een reconstructie van de gebeurtenissen die Los Angeles 25 jaar geleden verscheurden. De documentaire ‘LA 92’ is zondag 4 juni om 22:30 uur te zien op National Geographic.

‘LA 92’: portret van gebeurtenissen die een stad verscheurden
In het voorjaar van 1991 werd Rodney King, een zwarte taxichauffeur, bruut in elkaar geslagen door vier witte politieagenten na een achtervolging in Los Angeles. Het gevecht werd gefilmd door een omstander.

Toen die beelden in 1992 openbaar werden gemaakt, stonden de politieagenten terecht maar werden niet schuldig bevonden. De vrijspraak van de agenten was de aanleiding voor de grootste maatschappelijke onrust in de Amerikaanse geschiedenis.

Op het netvlies gebrand
Er zijn maar weinig beelden die op het netvlies gebrand staan van veel Amerikanen, maar Rodney King die in elkaar geslagen werd door vier witte politieagenten en de daaropvolgende rellen in 1992, weten velen zich nog goed te herinneren. De onrust die ontstond na de vrijspraak van de politieagenten hield zes dagen aan.

De plunderingen, brandstichtingen en bestormingen waren wereldwijd op tv te zien. Tegen de tijd dat het geweld stopte, waren er meer dan vijftig mensen omgekomen en was er ruim 1 miljard dollar aan schade toegebracht aan de stad. [Radiowereld.NL]