VK: BBC viert 50 jaar Radio 1 (filmpje)

De BBC legt momenteel de laatste hand aan de voorbereidingen voor het feest rond een halve eeuw Radio 1. De oprichting van een tijdelijk station en de toegang tot een indrukwekkend archief evolueren tot een niet te missen terugblik op de eerste legale popradio na het verdwijnen van de Britse zeezenders op 14 augustus 1967.

VK: BBC viert 50 jaar Radio 1 (filmpje) De Britse openbare omroep bleef lang doof voor de dringende vraag voor de oprichting van een jongerenstation, waarbij de actuele trends van de popmuziek aan bod kwamen.

Geen wonder dat de komst van een hele vloot drijvende piratenzenders zoals Radio Caroline, London, Swinging Radio England en Radio 270 zich in torenhoge en in grensoverschrijdende luistercijfers vertaalde.

De cowboytaferelen en de daarop volgende moord op Reginald Calvert, de directeur van Radio City, versnelden echter een politiek ingrijpen met in één adem de stellige belofte van de overheid voor een passend alternatief. De BBC startte onmiddellijk een fundamentele herstructurering.

Zingende bloemen in de regen
Het zomerse huiswerk werd tegen alle principes in onverwacht vlug voltooid. Naast de oprichting van de klassieke muziekzender BBC Radio 3 en van BBC Radio 4 met aandacht voor discussies en hoorspelen, ontwaakte de jeugd op 30 september 1967 om 7.00 uur met de allereerste ochtendshow van Radio 1 gepresenteerd door Tony Blackburn. En omdat de herfst toen reeds de eerste sporen naliet, vormde ‘Flowers in The Rain’ van The Move de meer dan toepasselijke openingsplaat.

Ups en downs
Met de aanwerving van een karrevracht ronkende namen zoals John Peel, Johnny Walker, Alan Freeman, Kenny Everett en Simon Bates veroverde de nieuwste media-aanwinst dadelijk een onaantastbare status. De oprukkende commerciële bedrijven op FM en het ultieme RTL-offensief met Atlantic 252 op lange golf leidden nochtans tot het gedwongen uitschakelen in 1994 van de middengolfzenders.

De komst van nog meer concurrentie via DAB en talrijke multimediaplatforms zoals Spotify zorgden tot een behoorlijke afkalving van het marktaandeel maar na de nodige inzinkingen en de verrijzenissen ogen de luistercijfers toch meer dan behoorlijk.

Terug naar day one
Om het lange parcours van BBC Radio 1 te reconstrueren, start op 30 september aanstaande de pop-upzender BBC radio 1 Vintage. Liefhebbers kunnen dan gedurende 50 uren van legendarische stemmen genieten. Een lange en een nog niet voltooide lijst die ook Emperor Rosko, Gary Davies, Jackie Brambles, Chris Moyles, Tommy Vance en Mike Read bevat.

Op 30 september aanstaande zullen BBC Radio 1 en BBC Radio 2 trouwens even tot één geheel versmelten, wanneer Tony Blackburn in ‘Sound Of The Sixties’ de start van toen herhaalt. Interviews, programmafragmenten met de betrokkenen, herhalingen van de BBC Top 40 lijsten, een terugblik op de befaamde BBC Radio 1 Road Show en gastshows moeten voor een onvergetelijke en voor een overrompelende herdenking zorgen. Luisteren kan op die bijzondere dag via DAB en internet. [FvM/Radio.NL]