Zweden presenteert nieuw FM-frequentieplan

Zweden krijgt voor het eerst officieel landelijke commerciële radio. In 2018 gaat de FM-band grotendeels op de schop, waarbij er ruimte komt voor drie landelijke radiostations. Wel moeten alle commerciële radiostations opnieuw gaan bieden op ‘hun’ frequenties.

Nadat de Zweedse regering in 2015 een streep zette door de geplande afschakeling van FM, is besloten het radiolandschap voor commerciële radio geheel opnieuw in te richten. In Nederland gebeurde dit met de implementatie van het Zerobase in 2003.

Momenteel kent Zweden officieel alleen lokale commerciële radio. Maar door versoepeling van de regels zijn veel FM-kavels aan elkaar geregen en grote semilandelijke netwerken als Mix Megapol, Rix FM, NRJ en Rockklassiker ontstaan.

Vanaf 2018 komt hier verandering in en komen er FM-pakketten voor landelijke commerciële radiostations. De huidige 103 vergunningen voor lokale commerciële radio lopen op 31 augustus 2018 af en besloten is om alle commerciële FM-frequenties tegen het licht te houden.

170 nieuwe FM-frequenties
Het resultaat mag er zijn. Mediaregulator PTS heeft 170 nieuwe FM-frequenties gevonden. Daarnaast worden 180 bestaande frequenties geoptimaliseerd. Hierdoor is er ruimte voor drie landelijke FM-pakketten. Twee hiervan hebben een dekking van 83%, de derde 81%. De drie FM-kavels komen grotendeels overeen met die van de grootste drie commerciële netwerken: Mix Megapol, Rix FM en NRJ.

Daarnaast krijgt elke provincie een regionaal netwerk, waarvan de dekking uiteenloopt van 12 tot 71%. In Skåne, in het zuiden van Zweden, heeft dit regionale netwerk de minste dekking vanwege de nabijheid van buurland Denemarken. In de grote steden blijven er frequenties beschikbaar voor lokale commerciële stations. In bijvoorbeeld Stockholm blijft dit aantal ongewijzigd op zes. In totaal is er ruimte voor 35 regionale en lokale radiostations.

Het nieuwe frequentieplan is (in het Zweeds) hier te vinden. Aan de frequenties van niet-commerciële lokale radio en de publieke radiostations verandert niets.

Veiling
Net als nu zullen de FM-frequenties geveild worden. De nieuwe vergunningen zijn acht jaar geldig en winnaars dienen het complete veilingbedrag ineen keer bij het ingaan van de nieuwe licentie te betalen. Hierdoor kunnen alleen radiostations met voldoende kapitaal meedoen.

Het maakt gelijk duidelijk waarom de Zweedse overheid vast blijft houden aan FM en niet (meer) inzet op DAB+. De veiling van de FM-frequenties levert veel meer geld op, omdat er minder beschikbaar zijn. Via DAB+ zou er namelijk ruimte zijn voor 21 landelijke radiostations.  Ondanks het besluit van de overheid zijn er in Zweden nog altijd verschillende DAB+netten in de lucht met zowel publieke als commerciële radiozenders.[Radiowereld.NL]