BBC Radio 2 herdenkt de Britse zeezenders

Een halve eeuw nadat de vloot Engelse illegale radiostations voor de kust van Essex noodgedwongen de luisteraars de rug toekeerden, zorgde BBC Radio 2 op 14 augustus jongsleden voor een passend eerherstel.

BBC Radio 2 herdenkt de Britse zeezenders Geen wonder dat de voormalige autoverkoper uit Birmingham en boegbeeld Johnnie Walker, die op 14 augustus om middernacht de deur bij Radio Caroline naar een nieuw illegaal tijdperk opende, als gids werd uitgespeeld.

Van klein naar groot
Keith Skues en Tony Blackburn behoorden tot de eerste generatie medewerkers bij Radio Caroline South, dat na de versmelting met concurrent Atlanta was ontstaan. Beiden beschreven de ‘mv Mi Amigo’ als een klein onderkomen. Hun verbazing groeide met de komst van de voormalige mijnenveger ‘mv Galaxy’ van waarop het Amerikaans gerichte Radio London met een uitstekend geoliede organisatie onder leiding van directeur Philip Birch iedereen met stomheid verbaasde. Geen wonder dat het duo snel van kamp zou wisselen.

Teksten en jingles
De Canadees Pete Brady, de eerste ochtendpresentator bij ‘Big L’, voegde er aan toe dat hij aanvankelijk intenties koesterde om bij de BBC te werken. De functie DJ was echter totaal onbekend aangezien de omroep enkel ‘announcers’ of ‘aankondigers’ gebruikte bij de toen bestaande stations. Die kregen bovendien nog de opdracht om zelf hun teksten uit te schrijven. Iets wat hij, ondanks zijn baan als assistent producer voor commercials niet echt op prijs stelde.

Emperor Rosko, die geruime tijd bij Radio Caroline vertoefde, raakte tijdens het korte bestaan van Swinging Radio England enorm onder de indruk van het jinglepakket dat het bedrijf in Dallas PAMS had klaargestoomd. Hij aarzelde niet om via een bandrecorder deze juweeltjes op te nemen om ze vervolgens te verknippen tot nieuwe spotjes voor zijn werkgever. Eigenaar Ronan O’Rahilly kon dit gebaar aanvankelijk maar matig waarderen, want hij kreeg maar liefst 14 advocaten van de benadeelde partij op bezoek.

De liefde van de admiraal
Tot besluit was er ook het merkwaardige verhaal van Robbie ‘The Admiral’ Dale. Hij verving tijdens de ‘laatste’ boottocht naar de ‘mv Mi Amigo’ van Radio Caroline South de pas aangeworven Roger Day, die zijn identiteitspapieren niet op orde kreeg. Hij betreurde de gedwongen sluiting van Radio London en verwelkomde spontaan de luisteraars van het station na een minuut stilte uit solidariteit.

Geen slot zonder de legendarische overgang naar 15 augustus 1967 toen de pionier onder de zeezenders alle voorschriften negeerde en ‘All You Need Is Love’ van The Beatles als begin van een zoveelste woelige periode gebruikte. Samengevat: een uitstekende maar veel te korte flashback naar een korte periode in de Britse radiogeschiedenis, die als wake up call voor de BBC diende. Wordt binnenkort vervolgd. [FvM/Radio.NL]

Gerelateerde berichten