VS: iHeart Media onderhandelt met schuldeisers

iHeart Media, voorheen beter bekend als Clear Channel, is momenteel druk aan het onderhandelen met schuldeisers om faillissement te voorkomen. De grootste aanbieder van radio in de VS heeft momenteel een schuld van $20 miljard, zo meldt de New York Post.

VS: iHeart Media onderhandelt met schuldeisers iHeart Media is niet alleen eigenaar van 850 radiostations, maar bijvoorbeeld ook van de radioportal iHeartRadio, buitenreclamebedrijf Clear Channel Outdoor, verkeers- en weersinfodienst Total Traffic & Weather en distributiebedrijf Premier Networks.

Bij laatstgenoemd bedrijf staan bekende deejays en presentatoren als Ryan Seacrest, Elvis Duran, Rush Limbaugh en Sean Hannity onder contract.

Maar ondanks dat diverse onderdelen van iHeartMedia jaarlijks tientallen miljoenen winst maken en stations als Z100 (WHTZ), KIIS FM, My FM (KBIG) en Lite FM (WLTW) tot de grootste verdienzenders van de VS behoren, zit het bedrijf zelf diep in de schulden. Inmiddels zijn deze al opgelopen tot een slordige $20 miljard. Dit is zelfs meer dan de totale radio-industrie in de VS jaarlijks aan reclameomzet weet te genereren.

Herstructurering
Om faillissement wordt momenteel druk onderhandeld met de verschillende schuldeisers van het mediaconcern. En dat gaat niet van een leien dakje. Vorige maand kwam een aantal schuldeisers met het voorstel om iHeart Media overeind te houden in ruil voor 49% van de aandelen. Voorwaarde was wel dat ook Franklin Resources, met $2,3 miljard de grootste schuldeiser, het voorstel ook zou ondertekenen.

Franklin weigerde echter mee te gaan in de overeenkomst en leek iHeart Media af te laten stevenen op faillissement. Hierdoor zouden 855 radiostations in de verkoop moeten.

Inmiddels lijkt ook Franklin in te zien dat faillissement niet de oplossing is. Inmiddels wordt er met PJT Partners, adviseur van Franklin gewerkt aan een nieuw herstructureringsplan. Dit zou onder meer inhouden dat iHeart Media een groot aantal slechtlopende radiostations zou moeten afstoten. Daarnaast zou iHeart Media directeur Bob Pittman mogelijk het veld moeten ruimen.

Te snelle groei
Het grote probleem van iHeart Media is dat het veel te snel gegroeid is. Vooral in de tweede helft van de jaren ’90, toen de regelgeving werd versoepeld en mediabedrijven meer radio- en tv-stations mochten bezitten, groeide de portfolio van het toenmalige Clear Channel als kool, met als klapper de overname van AMFM in 1999 voor ruim $17 miljard. Het bedrijf gokte erop dat deze groei bekostigd zou kunnen worden aan een hogere omzet die door deze groei gerealiseerd zou worden.

Lange tijd kon Clear Channel haar schulden redelijk onder controle houden, maar in 2008 zette het verval in. Allereerst #werd het mediaconcern voor heel veel geld, misschien wel teveel geld, verkocht aan twee investeringsmaatschappijen.##https://radiowereld.nl/55243/aandeelhouders-alsnog-akkoord-met-lager-bod-clear-channel## Daarnaast hakte de kredietcrisis er flink in. Adverteerders besloten minder geld ui te geven. Ook heeft de in 2008 opgezette radioportal iHeartRadio flink minder omzet gegenereerd dan vooraf was verwacht.

Forse verliezen
Om een indruk te geven van de cijfers. In 2007 behaalde Clear Channel nog een nettowinst van $939 miljoen. Sinds de verkoop in 2008 noteert het bedrijf jaarlijks een verlies van tussen de $220 miljoen en de $6 miljard. Ook de naamswijziging van Clear Channel naar iHeart Media in 2014 heeft het tij niet kunnen keren, want in 2015 werd een verlies van $738 miljoen geleden. In 2016 ging het gelukkig weer iets beter en werd ‘slechts’ $240 miljoen verlies geleden.

iHeart Media heeft, net als andere grote radiobedrijven, vooral last van een dalende radioreclamemarkt. In 2014 en 2015 was dit gemiddeld 3%. Dat lijkt bescheiden, maar iHeart Media betekent dit meer dan 100 miljoen Dollar aan omzetverlies. Lichtpunt is wel dat de online reclamemarkt groeit, waar ook de radiostations met hun internetsites en livestreams van profiteren. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten