Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaamse ketenradio’s niet blij met kwijtraken FM-frequenties

De grote Vlaamse ketenradio’s Topradio, Club FM, Family Radio en Radio Maria zijn niet blij dat ze hun FM-frequenties kwijtraken. Per 1 januari 2018 verdwijnen zij van FM, omdat de Vlaamse minister van media Sven Gatz besloot om de FM-frequenties aan andere partijen toe te wijzen.

Anderhalf jaar geleden werd bekend dat het fenomeen ketenradio’s ging verdwijnen in Vlaanderen. Meer dan 150 lokale radiostations in Vlaanderen maken momenteel deel uit van de FM-netwerken van ketenradio’s als Topradio, Club FM, Family Radio, Radio Maria of VBRO Radio. En dat is Gatz een doorn in het oog.

In plaats van ketenradio’s is er vanaf 2018 ruimte gereserveerd voor vier commerciële netwerkradio’s. De vier FM-kavels bestaan elk uit 15 tot 17 FM-zenders waarmee ongeveer de helft van de Vlaamse bevolking bereikt kan worden. Voor de verschillende ketenradio’s werd het dus een gevecht om een plek in de ether te behouden.

Afgelopen vrijdag was de verbijstering groot bij veel ketenradio’s. Minister Gatz had besloten om twee van de vier pakketten toe te wijzen aan nieuwkomers die alleen nog op papier bestaan. Alleen VBRO en Hit (FM) blijven behouden op FM. Laatstgenoemde zender wordt wel omgebouwd tot vrouwenzender.

“Topradio de nek omgedraaid”
De oudste ketenradio, Topradio, is daarom een actie gestart om haar plek op FM te behouden. “Topradio dreigt te verdwijnen op FM door een recente beslissing van de Vlaamse Overheid. Daarmee verdwijnt een goed draaiend radiostation met groeiambities en een uniek muziekprofiel in Vlaanderen. Zeker 10 mensen verliezen hun job en meer dan 160.000 luisteraars worden zomaar in de kou gezet.

Luisteraars worden daarom opgeroepen om een petitie op Topradiomoetblijven.be te tekenen.

Vragen bij Club FM
Ook bij Club FM is verslagen gereageerd. “Mediaminister Sven Gatz beslist heeft dat vanaf 1 januari 2018 Club FM niet langer mag uitzenden op FM. De afgelopen jaren hebben wij grote investeringen gedaan om Club FM via verschillende manieren tot bij jou te brengen, via livestream, digitale televisie, DAB+ en via een netwerk van verschillende lokale radio’s. De toekenningsprocedure voor de nieuwe netwerkradio’s roept bij ons heel wat vragen op, net als de manier van het tot stand komen van dit nieuwe radiodecreet.

We blijven wel achter met een verbitterd gevoel naar onze Vlaamse politiek die, ook met de uitslag van de andere radionetwerken, vooral heeft gekozen voor extra bescherming van de twee grote mediabonzen VRT en Medialaan en een troostprijs voor SBS,” aldus Club FM.

“Absurde beoordeling” Family Radio
Ook Family Radio vraagt zich hardop af of de vergelijkende toets nu wel zo eerlijk is geweest. Het station zag het kavel voor Nederlandstalige en Vlaamse muziek naar VBRO gaan. “Om u de absurditeit in de beoordeling van Family Radio door de diensten van Sven Gatz aan te tonen een zin uit de analyse van het dossier van Family Radio; “er is geen specifiek sportprogramma aanwezig“…

Nergens stond beschreven dat dit moest en geef nu zelf toe… vind jij het de taak van Family Radio om sportprogramma’s te maken? Om zulke domme redenen heeft Sven Gatz dus beslist om geen erkenning aan Family Radio te geven. Absurdistan ten top.

Club FM en Family Radio hebben besloten om in elk geval digitaal door te gaan: “De ouderwetse FM-technologie wordt sneller dan gepland vervangen door nieuwe DAB+ uitzendingen. De volgende maanden blijven we dus nog even op FM uitzenden en raden we je aan om over te schakelen op één van de andere manieren om ons te ontvangen.

Maria heeft er vrede mee
Ook bij Radio Maria wordt vooral naar de toekomst gekeken: “Ook al hebben we getracht zo’n licentie te verwerven, we vinden vrede bij de beslissing. We worden aangemoedigd om volledig de digitale weg op te gaan.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten