Search
Close this search box.

Hoe luistert Nederland naar de radio?

Onlangs werd bekend dat live radioluisteren ongekend populair blijft in Nederland. Met 76% is dit nog altijd de grootste audiobron. Maar hoe luisteren Nederlanders naar de radio? En wat is de invloed van de digitalisering? Het nieuwe Audio Distributie Onderzoek (ADO) geeft uitkomst.

Hoe luistert Nederland naar de radio? Het merendeel van het radioluisteren gebeurt nog altijd via FM-ether. Het luisteraandeel van FM bedraagt 52% en houdt daarmee de digitale ‘bronnen’ vooralsnog op afstand.

Daarachter volgen internet met een aandeel van 19% en de kabel met 11%. De digitale televisie blijkt verantwoordelijk te zijn voor 9% van het luistervolume.

Het gebruik van DAB+ is sinds 2015 verdrievoudigd naar inmiddels 13%. Dit betekent dat er nu ruim 2 miljoen mensen weleens radioluisteren via DAB+.

Als er via internet wordt geluisterd dan zijn de apps en websites van de afzonderlijke radiostations het populairst, gevolgd door verzamelsites en -apps.

Live radio
Net als bij FM wordt ook via internet grotendeels naar live-radio geluisterd. Het percentage luisteraars dat aangeeft via internet uitsluitend live-radio te luisteren is zelfs met 4% toegenomen in de afgelopen twee jaar en komt in 2017 uit op 68%. Slechts 3% geeft aan online (grotendeels) uitgesteld naar de radio te luisteren.

Nieuw in ADO is het bereik van digitaal radioluisteren, waarbij naast DAB+ en internet ook gevraagd wordt naar het luisteren via digitale settop box, Smart-TV, satelliet of Digitenne. Het gezamenlijk bereik op weekbasis van deze digitale kanalen bedraagt 32%.

Op maandbasis geeft 40% van de Nederlanders aan weleens digitaal te luisteren. Jonge hoog welstandige mannen zijn bovengemiddelde digitale luisteraars.

Het ADO 2017 is opgesteld in opdracht van de Stichting NLO (Nationaal Luister Onderzoek) en is uitgevoerd door GfK. Het doel is het in kaart brengen van de gebruikte apparaten en distributiewijzen op basis van het luistervolume naar radiozenders en audio. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten