De publieke omroep hoeft niet te rekenen op extra geld ter compensatie van de teruglopende Ster-inkomsten. Regeringspartijen VVD, CDA en D66 zijn niet bereid geld bij te leggen. Minister Slob van media wordt dan ook gevraagd om een streep zetten door de marktverstoring door de publieke omroep.
Adverteerders steken hun budget steeds meer in online-reclame, en minder in traditionele media zoals tv en kranten.
De teruglopende advertentiekosten konden tot nu toe worden opgevangen vanuit de Algemene Mediareserve, maar ook die raakt nu uitgeput.
NPO-voorzitter Shula Rijxman pleitte daarop voor meer geld voor de publieke omroep. Maar als het aan de regeringspartijen ligt moet de NPO andere manieren zoeken om rond te komen met haar beschikbare budget. Ook commerciële bedrijven kampen met teruglopende reclame-inkomsten en die moeten ook zelf hun broek ophouden. De publieke omroep krijgt jaarlijks een slordige 800 miljoen euro aan overheidsgeld.
Daarnaast pleiten de regeringspartijen ervoor dat Slob haast maakt met de nieuwe wet die ervoor zorgt dat de Autoriteit Consument en Markt de macht krijgt om te toetsen of de publieke omroep niet te veel in het vaarwater zit van media die hun eigen broek ophouden. Dat plan ligt al enige tijd op de plank. [Radiowereld.NL]