Uit het Media Archief: Hitradio als voorgerecht van 538

Het is op 11 december aanstaande exact 25 jaar geleden dat Lex Harding en enkele volgelingen uit de Veronicastal Radio 538 schoorvoetend via de kabel introduceerden. De lang gekoesterde droom om in navolging van de gelijknamige zeezender legale commerciële radio in Nederland te brengen, werd zo werkelijkheid. De weg naar de start lag echter met talrijke hindernissen bezaaid.

Uit het Media Archief: Hitradio als voorgerecht van 538Hilversum was not the limit
Sinds de eerste legale uitzending op 28 december 1975 op Hilversum 4 raasde de Veronica Omroep Organisatie als een hoge snelheidstrein door het Hilversumse medialandschap.

Het imago van ‘je bent jong en je wilt wat’ zorgde immers voor duizenden leden en degradeerde de concurrenten tot een tweederangs rol.

Ondanks het verwerven van de begeerde A-status, waarbij de omroep talrijke zenduren kreeg, steeg de onrust bij het bestuur.

Toen Lex Harding in 1988 samen met Ton Lathouwers via een buitenlandse licentie aan de oprichting van Sky Radio sleutelde, groeiden de meningsverschillen. Om verdere escalaties te vermijden en om zijn rol bij het televisiestation RTL-Véronique te minimaliseren, hield ‘mister Top 40’ zich voorlopig gedeisd. Een schijnbeweging als aanloop naar een ware rebellie.

Van breuk in de ether naar leuk op de kabel
Het stijgende succes van de commerciële non-stop muziekzender uit Naarden en van Radio 10 in combinatie diverse verloren rechtszaken van het Commissariaat voor de Media tegen kabelmaatschappijen over de doorgifte van deze zender dwong de regering in Den Haag tot een snelle politiek regeling. Die kwam er reeds in juli 1992 maar het toekennen van etherfrequenties waarop verschillende partijen hadden gehoopt, bleef voorlopig dode letter.

Dit weerhield er Lex Harding niet van om zijn plannen door te zetten. Tot grote woede van Veronica dat hem op 2 september 1992 schorste op basis van ‘onverzoenbare activiteiten met zijn huidige takenpakket’.

Hierop besloten alle bekende presentatoren zoals Erik de Zwart, Wessel van Diepen en Will Luikinga om na een afscheidsuitzending op 2 oktober 1992 tijdens de laatste ‘Volle Vrijdag’ op Radio 3 mee naar het toekomstige Radio 538 te trekken. Jeroen van Inkel, van wie verwacht werd dat hij eveneens naar de nieuwe onderneming zou vertrekken, haakte op het laatste ogenblik af. De reden vormde een onverwacht financieel aanbod van zijn huidige werkgever, dat hij -naar eigen zeggen- ‘moeilijk kon weigeren’.

Op weg naar een radiohit
Om de start optimaal voor te bereiden, werd een ideale ‘opwarming’ in de strijd gegooid. Als variatie op het soft-pop station Sky Radio stichtte men in zeven haasten op 1 november 1992 Hitradio. De geknipte speeltuin voor de toekomstige medewerkers, die de vergunning op 7 december 1992 ontvingen.

Ondertussen werden volop het Top40-format en de snelle presentatiestijl getest. Op zondagnamiddag werd de Amerikaanse Top 40 met Kasey Casem uitgezonden.

Lang bestond het station echter niet want nauwelijks vier dagen na het bekomen van de papieren met de nieuwe roepnaam werd op 11 december om 18 uur door ‘Ome’ Bull Verweij Radio 538 plechtig geopend.

Deze feestelijke aftrap ontketende meteen een ongeziene revolutie, die de jongerenzender een kwart eeuw later de onaantastbare leiderspositie in het radiolandschap opleverde. [Radio.NL/Radiovisie/FvM]
Foto: Radio.NL