Week van de Mediawijsheid van start op NPO 3 en 3FM

Onder de naam #Onwijs stelt de NPO kijkers van NPO 3 en luisteraars van 3FM de vraag: hoe mediawijs ben jij? Thema’s als sexting, fake news en online privacy komen aan bod tijdens de ‘Week van de Mediawijsheid’, die van 17 tot 24 november duurt.

Week van de Mediawijsheid van start op NPO 3 en 3FMThema-avond op NPO 3
NPO 3 heeft op woensdagavond 22 november een thema-avond over de digitale schandpaal met de documentaire Shame/Fame, een praatprogramma met Sophie Hilbrand en aansluitend de Telefilm Vind die domme trut en gooi haar in de rivier.

In haar documentaire Shame/Fame (Teledoc Campus) maakt documentairemaakster Eef Hilgers een tocht langs gluurders, reaguurders en gedupeerden van dit ‘namen’ en ‘shamen’ op het internet. Kijkers zien een documentaire over sensatiezucht en moraalridders, nieuwe mediahypes en de neveneffecten daarvan, die zich afspeelt op één plek: de desktop van Hilgers zelf.

Shame/Fame is woensdag 22 november om 20.25 uur te zien op NPO 3. Na de documentaire Shame/Fame praat Sophie Hilbrand na met betrokkenen van namen en shamen op het internet, waaronder treitervlogger Ismail, een slachtoffer van online shaming en psychologe Nanda Rommelse.

Op NPO3.nl is vanaf 17 november dagelijks de vijfdelige web-only serie Nettiquette te zien over online relaties en gedragsregels. Wat zijn de do’s & don’ts? Is er een online etiquette, oftewel: een nettiquette?

Vanaf 20 november volgen kijkers 24 uur uit het leven van een jonge tiener vanuit haar smartphone in #tagged. Deze 3LAB-productie vertelt het verhaal van Elise en een uit de hand gelopen feestje. De content die ze op haar socials plaatst, gaat een eigen leven leiden.

NPO 3 staat de hele maand november in het teken van de Seksweken. Met onder andere documentaires, films, series en discussieprogramma’s worden kijkers geprikkeld om over seks na te denken en erover te praten. De series Verkracht of niet? en Mag ik je tieten zien? hebben veel losgemaakt.

Naast een hoger dan gemiddeld marktaandeel onder 20-34 jarigen, werden de series goed gewaardeerd, respectievelijk met een 7,8 en een 7,9. De web-only serie de Slet van 6 VWO was populair met 1,7 miljoen views op YouTube. Op 21 november is de laatste uitzending van Mag ik je tieten zien? Aansluitend op Shame/Fame volgt de Telefilm Vind die domme trut en gooi haar in de rivier.

3FM
Dagelijks besteedt 3FM met het platform ‘3FM Tussenuur’ aandacht aan onderwerpen als sexting, online privacy en game- of social mediaverslaving. Ook wordt geëxperimenteerd met het verspreiden van fake news. Onderscheiden de panelleden en scholieren fake news van echt nieuws?

Ook lanceert 3FM Tussenuur de Hoe-Goedgelovig-Ben-Jij Quiz. Deze quiz krijgt ook een vaste plek in de tentoonstelling Nieuws of Nonsens, de MediaMindfuck in het museum voor Beeld en Geluid. 3FM Tussenuur sprak ook met de hoofdrolspelers uit o.a. de film Seks Ding en #tagged (3LAB). [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten