VK: Digitalisering radio zet door

De digitalisering van de radio in het Verenigd Koninkrijk heeft zich het afgelopen jaar flink doorgezet. Inmiddels zijn er al 18 regio’s waar digitale radio een marktaandeel van meer dan 50% heeft en dus populairder is dan analoge radio. Het graafschap Berkshire gaat aan kop met 60,4%.

VK: Digitalisering radio zet door Het aandeel digitale radio in Berkshire bedroeg een jaar geleden nog 53,2%. Andere regio’s waar digitale radio flink populairder is dan analoge radio zijn Hertfordshire, Bedfordshire en Buckinghamshire (57,7%, +7,6%-punt), Nottingham (56,5%, +7%-punt), Bristol (55,8%, +6,1%-punt) en Swindon (55,1%, +3,7%-punt).

Maar ook in Cambridge, Northamptonshire, Stoke-on-Trent, Leeds, Sussex en Oxford domineert digitale radio, zo blijkt uit het “Digital Radio Report” van mediaregulator Ofcom. In Londen, ook wel de digitale radio hoofdstad van de wereld genoemd, groeide het aandeel met 3%-punt naar 54,3%.

Het slechtst scoort digitale radio in Noord-Ierland, waar het een aandeel heeft van 31,2%. Er zijn overigens nog maar drie regio’s in het Verenigd Koninkrijk waar digitale radio minder dan 40% marktaandeel heeft.

Landelijk bijna 50%
Kijkend naar heel het Verenigd Koninkrijk dan heeft digitale radio een aandeel van 48,8%, zo bleek eerder al uit de luistercijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Dit is een stijging van 3,3%-punt ten opzichte van een jaar eerder. Zodra de 50% bereikt is, gaat de overheid een afschakeldatum voor FM en AM vaststellen.

Voor radiostations is het belangrijk om ook digitaal uit te zenden. Weliswaar heeft digitale radio ‘nog maar’ een aandeel van ruim 48%, maar radiostations die niet digitaal uitzenden bereiken de helft van hun potentiële luisteraars niet.

DAB populairste platform
DAB is nog altijd het populairste platform om digitaal naar de radio te luisteren. 73,1% Van de digitale luisteraars kiest voor dit platform. Inmiddels zenden er in het Verenigd Koninkrijk 337 radiostations uit via DAB(+).

Het grootste gedeelte van het digitaal radio luisteren vindt thuis plaats (54,7%), terwijl het aandeel in de auto is gestegen naar 30,9%. Inmiddels wordt 87,5% van de nieuwe auto’s in het Verenigd Kinkrijk geleverd met een DAB+radio. Het aantal huishoudens met een DAB(+)radio groeide in een jaar tijd met 4%-punt naar 61%. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten