Zweden: Uitslag veiling regionale en lokale FM-frequenties bekend

De Zweedse pers- en mediaregulator MPRT heeft vlak voor kerst de uitslag bekend gemaakt van de veiling van regionale en lokale FM-frequenties. Ondanks dat MTG en Bauer er met de meeste vergunningen vandoor gingen, zijn er ook een flink aantal nieuwkomers.

De veiling van de FM-frequenties maakt deel uit van een grootschalige herindeling van het FM-landschap.

FM-band op de schop
Momenteel kent Zweden officieel alleen lokale commerciële radio. Maar door versoepeling van de regels zijn veel FM-kavels aan elkaar geregen en grote semilandelijke netwerken als Mix Megapol, Rix FM, NRJ en Rockklassiker ontstaan.

Doordat een groot deel van de FM-band op de schop gaat zijn er 170 nieuwe FM-frequenties gevonden. Daarnaast worden 180 bestaande frequenties geoptimaliseerd. Hierdoor is er ruimte voor drie landelijke FM-pakketten. Deze zijn in oktober geveild en gaan naar Mix Megapol (Bauer), Rix FM (MTG) en NRJ (RBS).

Daarnaast krijgt elke provincie een regionaal netwerk, waarvan de dekking uiteenloopt van 12 tot 71%. In Skåne, in het zuiden van Zweden, heeft dit regionale netwerk de minste dekking vanwege de nabijheid van buurland Denemarken. In de grote steden blijven er frequenties beschikbaar voor lokale commerciële stations. In bijvoorbeeld Stockholm blijft dit aantal ongewijzigd op zeven. In totaal is er ruimte voor 35 regionale en lokale radiostations verdeeld over 21 uitzendgebieden.

Zeven vergunningen in Stockholm
Om te voorkomen dat de grote radiogroepen alle FM-frequenties in de grote steden opkopen was de wet zodanig aangepast, dat één partij nog maar één lokaal/regionaal kavel per regio mag bezitten. Hierdoor zijn er vijf van de zeven vergunningen in Stockholm naar nieuwe partijen gegaan.

MTG sleepte in de Zweedse hoofdstad een vergunning in de wacht voor Star FM. Hierdoor verdwijnen de andere stations van MTG (Lugna Favoriter, Power Hit Radio en Bandit Rock) komende zomer uit de ether. Bauer kreeg eveneens een FM-vergunning. Welk station hierop gaat uitzenden is nog niet bekendgemaakt. Waarschijnlijk wordt dit Vinyl, Svenk Pop of Rockklassiker.

RBS kreeg eveneens een frequentie in Stockholm en wil hierop het NRJ-zusje Cherie FM op uit gaan zenden. DB Media, dat eerder buiten de boot viel voor een landelijk FM-kavel, kan starten met Guldkanalen Stockholm. De andere frequenties gingen naar East FM, Retro FM (van Mad Men Media) en Bra Radio (SMT).

In totaal wist MTG 17 vergunningen te bemachtigen voor Star FM. Rivaal Bauer bleef steken op acht. Grote winnaar was Mad Men Media die voor Retro FM als enige vergunningen verwierf in de vier grote steden Stockholm, Göteborg, Malmö en Uppsala.

39 miljoen euro
De veiling was vooral goed voor de staatskas want de regionale en lokale FM-vergunningen leverden in totaal ruim 39 miljoen euro op. De veiling voor de landelijke FM-kavels leverde eerder al 94 miljoen euro op. Kandidaten mochten maar één mal een bod doen en konden niet zien wat hun concurrent bood. Hierdoor is voor een flink aantal FM-kavels teveel betaald.

Zo betaalde Mad Men Media voor het enige lokale pakket in Malmö (Skåne) bijna 5 miljoen euro. Ter vergelijk in Stockholm betaalde Bauer het meeste, namelijk bijna 4 miljoen euro. In Göteborg legde MTG het meest op tafel met ruim 3,5 miljoen euro.

De nieuwe FM-vergunningen gaan op 1 augustus 2018 in en zijn acht jaar geldig. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten