Aanvraagprocedure veiling 2 FM-kavels Randstad gestart

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft woensdag de aanvraagprocedure voor de veiling van twee regionale FM-kavels in de Randstad gestart. Het gaat hierbij om de voormalige kavels van Fresh FM (B05) en RADIONL (B36).

Aanvraagprocedure veiling 2 FM-kavels Randstad gestart Beide kavels zijn sinds vorig jaar september buiten gebruik. De vergunning van Fresh FM werd niet verlengd omdat een groot deel van de toegewezen FM-frequenties niet in gebruik was.

RADIONL gaf haar FM-frequentie in Leusden op nadat het Agentschap Telecom (AT) met een last onder dwangsom dreigde wegens het brengen van te weinig regiogerichtheid.

Aanmelden tot en met 27 maart
Vorige week werd bekend dat beide kavels weer in de markt gebracht gaan worden. Tot en met 27 maart 2018 16 uur, een dag langer dus dan aanvankelijk bekend werd gemaakt, kunnen geïnteresseerde partijen een aanvraag indienen bij het AT.

Indien er meerdere kandidaten voor een FM-kavel zijn, gaat er geveild worden. Wanneer deze veiling precies gaat plaatsvinden wordt later bekendgemaakt. Geveild gaat worden middels een meerrondenveiling via internet.

Regiogerichtheid terug naar 10%
De twee FM-kavels gaan geveild worden voor de periode tot en met 31 augustus 2022. Het percentage regiogerichtheid gaat terug naar het minimum van 10%. Hierdoor komt de vergunninghouder met het uitzenden van landelijk en internationaal nieuws, weer en verkeer al een heel eind. Wel blijft er een verplichting om uit te gaan zenden via DAB+. Voor zowel kavel B05 als B36 gaat het om capaciteit op kanaal 8A in de Randstad.

Frequenties en opstelpunten
Kavel B05 bestaat uit de volgende opstelpunten/frequenties: Alkmaar 95.4 FM (0.501 kW), Den Haag 95.6 FM (0.955 kW), Amsterdam 95.7 FM (6.31 kW), Zoetermeer 95.7 FM (0.200 kW), Alphen 95.9 FM (4.51 kW), Gouda 95.9 FM (0.501 kW), Almere 95.9 FM (0.398 kW), Hilversum 95.9 FM (0.100 kW), Naaldwijk 96.0 FM (0.316 kW) en Utrecht 103.4 FM (0.050 kW). Het demografisch bereik is 16,77%.

Kavel B36 bestaat uit de frequentie 99.5 FM te Leusden (0,10 kW) met een demografisch bereik van 0,58%.

Vereiste bankgaranties
Partijen die interesse hebben in één of meerdere frequenties dienen waarborgsom of een bankgarantie ter grootte van € 10.000,- per aangevraagde  FM-vergunning te storten of aan te leveren. Daarnaast dient deze partij een bankverklaring of een kopie van een bankafschrift, met daarop een minimaal bedrag van € 15.000,- per aangevraagde FM-vergunning, aan te leveren ter onderbouwing van de financiële draagkracht voor de DAB+ vergunning.

Meer informatie over de uitgifte van de twee kavels is te vinden op een speciale site van het AT.

Veiling?
Grote vraag is hoeveel partijen zich dit keer melden voor de FM-kavels en voldaan aan de voorwaarden van het AT. Vorig jaar werden drie FM-frequenties verdeeld, maar tot een veiling kwam het niet. Voor elk kavel was slechts één partij die aan alle eisen voldeed.

Twee frequenties in de Achterhoek gingen naar Radio Continu, terwijl Coastline FM een FM-frequentie in de kop van Noord-Holland verwierf. Van beide stations wordt verwacht dat ze hun frequenties komende maand in gebruik gaan nemen.

Overigens liggen er ook nog twee FM-frequenties in respectievelijk Deventer en Twente op de plank. Deze worden voorlopig niet uitgegeven. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten