VK: Absolute Radio wil fors bezuinigen op AM-distributie

De Engelse pop-rockzender Absolute Radio wil flink gaan besparen op middengolfdistributie. Het radiostation wil van een vijftal hoogvermogen zenders het vermogen fors terugschroeven en 12 steunzenders geheel uitzetten.

VK: Absolute Radio wil fors bezuinigen op AM-distributie Absolute Radio is in vrijwel heel het Verenigd Koninkrijk te ontvangen via 33 AM-zenders. Slechts vijf hiervan hebben een vermogen van 100 kW of meer. De overige zenders hebben maximaal 2,3 kW vermogen.

Steeds minder luisteraars via AM
Net als in ons land wordt er in het Verenigd Koninkrijk steeds minder naar de middengolf geluisterd. Niet voor niets is de BBC al gestart met het uitschakelen van AM-zenders van lokale radiostations. Op het uitzetten van de AM-zender van BBC Radio Nottingham begin dit jaar zijn slechts vier klachten gekomen bij de omroep.

Naast de middengolf is Absolute Radio ook in heel het Verenigd Koninkrijk via DAB te ontvangen, alsmede in de regio’s Londen en Birmingham ook via FM.

Afgelopen week werd bekend dat het aandeel digitaal radioluisteren in het Verenigd Koninkrijk is gestegen naar 49,9%. Voor Absolute Radio ligt dit percentage zelfs nog hoger. Nog maar 20% van de luisteraars stemt via AM af op de zender. Voor Absolute Radio wordt het dus relatief steeds duurder om haar elektriciteit slurpende middengolfzenders in de lucht te houden. En daarom wil het radiostation gaan snijden in de kosten voor middengolfdistributie.

Vermogens hoofdzenders halveren
Bij mediaregulator Ofcom heeft Absolute Radio daarom toestemming gevraagd om de demografische dekking via de middengolf te verkleinen van 90,5% naar 85,4%. Ofcom is hierover een publieke consultatie gestart.

Concreet houden de reduceringsplannen van Absolute Radio in dat zo snel mogelijk het uitzendvermogen van haar vijf hoofdzenders op 1215 kHz met 3dB te verlagen, wat neerkomt op halvering van het uitzendvermogen. De zenders die met 100 kW uitzenden houden er dus nog maar 50 over.

12 Steunzenders uit
Daarnaast wil het radiostation per mei 12 steunzenders uitzetten. Het gaat hierbij om zenders in onder meer Plymouth, Aberdeen, Hull, Kent, Swindon, Sheffield en Cambridge.

Met het halveren van de zendvermogens van haar hoofdzenders en het uitzetten van diverse steunzenders bespaart Absolute radio jaarlijks tonnen aan kosten.

Mocht Absolute Radio geen groen licht krijgen voor de reductiemaatregelen, dan overweegt de zender om haar haar landelijke middengolflicentie geheel op te geven en uitsluitend via DAB en FM in de ether door te gaan.

Overigens overwoog voorloper Virgin Radio ruim 10 jaar geleden al eens om de middengolf geheel op te geven. Omdat het aandeel digitaal radioluisteren toen nog te beperkt was, werden deze plannen niet doorgezet.

Minder storing op laagvermogen AM in Nederland
Het verlagen van de uitzendvermogens van de zenders van Absolute Radio die op 1215 kHz uitzenden is goed nieuws voor laagvermogen vergunninghouders van de 1224 kHz die er pal naast ligt. Zij ervaren momenteel nog veelal storing op hun signaal door Absolute Radio, maar na het verlagen van de vermogens zal dit een stuk minder zijn. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten