Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio Veronica verliest nieuwe rechtszaak over kosten FM-kavel

[Update] Radio Veronica heeft een nieuwe rechtszaak over de kosten van haar FM-kavel over de periode tussen 2011 en 2017 verloren. Volgens het radiostation zouden de kosten van het kavel niet met terugwerkende kracht verlaagd mogen worden. Ook is zij het niet eens met de te betalen rente.

Radio Veronica verliest nieuwe rechtszaak over kosten FM-kavel In 2003 werden de radiofrequenties voor de commerciële radio geveild. De verschillende genres werden onderverdeeld in kavels, zoals nieuws, popmuziek en klassieke muziek. De Sky Radio Group, die in 2016 fuseerde met de 538 Groep tot Talpa radio, bemachtigde de zendvergunning voor kavel A2. Hierop is Radio Veronica te horen.

Kavel A2 is een geclausuleerde kavel, dat wil zeggen dat de kavel programmatische beperkingen kent. Kort gezegd moet op kavel A2 op bepaalde tijden ‘gouwe ouwe’ popmuziek (muziek ouder dan 5 jaar) worden uitgezonden.

Op 21 april 2011 verlengde de minister van Economische Zaken de FM-vergunning van Radio Veronica tot 1 september 2017 onder oplegging van een eenmalige bijdrage van 20.385.000 euro. De hoogte van die bijdrage is vastgelegd in een algemeen verbindend voorschrift (de Regeling eenmalig bedrag) en is gebaseerd op een waardebepaling door SEO Economisch onderzoek, het Instituut voor Informatierecht (IViR) en TNO Informatie- en Communicatietechnologie.

Maar de Sky Radio Group vond de kosten voor de vergunning voor Radio Veronica te hoog. Zeker omdat voor de andere geclausuleerde kavels (BNR, 100% NL en Slam) geen vergoeding betaald hoeft te worden.

Het CBb oordeelde begin 2015 dat de waarde voor het FM-kavel van Radio Veronica onvoldoende bewezen is en deze opnieuw moest worden vastgesteld.

In oktober kwam het Ministerie met een nieuwe prijsopgave voor het kavel van Radio Veronica. Deze lag met 12.720.000 euro een slordige 8 miljoen euro lager.

Nieuwe ronde
Donderdag deed de rechtbank van Rotterdam uitspraak in een nieuwe zaak over de kosten van het FM-kavel voor de periode 2011-2017. Volgens Radio Veronica mag een eenmalig bedrag niet achteraf worden vastgesteld. De rechter oordeelde dat dit echter niet het geval was aangezien in 2011 al een bedrag, ruim 20 miljoen euro, was vastgesteld. Deze is alleen later naar beneden bijgesteld.

Daarnaast is Radio Veronica van mening dat het Ministerie met het vaststellen van het bedrag heeft toegerekend naar het bedrag dat het radiostation al betaald had. Radio Veronica maakte gebruik van de mogelijkheid om haar licentiekosten in zes termijnen te betalen op voorwaarde dat er rente betaald wordt. In totaal heeft Telegraaf Media Groep, de toenmalige eigenaar van de Sky Radio Group, vier termijnen betaald.

Dit bedrag (de vier betaalde termijnen) bedroeg 13.590.000 euro vermeerderd met wettelijke rente van 1.361.423,61 euro. Dit is vrijwel gelijk aan het bedrag dat Radio Veronica naar aanleiding van de correctie moest betalen, namelijk 12.720.000 euro vermeerderd met een rente van 2.004.925,85 euro. Bewijzen dat het Ministerie naar dit bedrag heeft toegerekend kon Veronica overigens niet.

Ook was Radio Veronica het niet eens met de te betalen rente van ruim twee miljoen euro, omdat het verschuldigde bedrag pas later is vastgesteld. De rechtbank volgde dit betoog niet, omdat dezelfde betalingsvoorwaarden gelden als in 2011 met als verschil dat Veronica uitstel van betalen heeft gekregen tot 6 januari 2017.

Saillant detail is overigens dat Radio Veronica voor de periode 2017-2022 geen kosten meer voor haar FM-kavel hoeft te betalen aan de overheid.

Omdat het over het te betalen bedrag over de periode 2011-2017 gaat, werd deze rechtszaak nog gevoerd door Telegraaf Media Groep en niet door Talpa Radio. [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay