Finland gaat alle commerciële FM-frequenties opnieuw verdelen

De Finse overheid gaat alle commerciële FM-frequenties opnieuw verdelen. Het gaat om concessies die 10 jaar geldig zijn en op 1 januari 2020 ingaan. Radiostations hebben tot 31 juli de tijd om een aanvraag in te dienen.

In totaal worden er zeven landelijke FM-kavels verdeeld die tenminste 75% van de bevolking bereiken. Momenteel worden deze kavels gebruikt door Radio Nova, Kiss, Radio Suomi Pop, Radio Rock, NRJ, Radio Dei en Radio Aalto.

Daarnaast worden er 11 FM-kavels met semilandelijke dekking verdeeld die te ontvangen zijn door minstens 40% van de bevolking. Onder meer Radio City en Suomi Rock hebben momenteel zo’n kavel in handen.

Ook worden er nog een drietal regionale en 54 lokale FM-vergunningen verdeeld. Acht van deze lokale vergunningen geven dekking in de hoofdstad Helsinki. Vergunninghouders van een semi-landelijke of regionale vergunning mogen lokale FM-frequenties gebruiken om hun FM-dekking te vergroten. Stations als Radio City en Iskelmä hebben hierdoor nagenoeg landelijke dekking gerealiseerd.

Eind vorig jaar gaf de overheid nog een flink aantal nieuwe lokale vergunningen uit. Deze zijn slechts twee jaar geldig. Ook deze frequenties gaan dus in de herverdeling.

Daarnaast worden er ook drie middengolffrequenties verdeeld. Grote vraag is hoeveel interesse hiervoor is. Momenteel worden deze frequenties niet gebruikt. Ook zijn er nagenoeg geen Finse radiostations actief op AM.

Mocht er voor een frequentie/kavel maar één aanmelding binnenkomen, dan krijgt deze partij de vergunning. Bij meerdere kandidaten bepaald de overheid middels een vergelijkende toets. FM-vergunningen worden dus niet geveild. Ook zijn er geen hoge concessiebedragen verschuldigd voor het gebruik van de frequenties.

Doordat de frequenties voor een periode van 10 jaar verdeeld gaan worden blijft Finland duidelijk vast houden aan analoge radio via de ether. Momenteel vinden er geen uitzendingen via DAB(+) plaats in dit land. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email