CvdM trekt toestemming Fresh FM in, SCOEZH failliet

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de toestemming van Stichting Commerciële Omroep Exploitatie Zuid-Holland (SCOEZH) voor het verzorgen van de radiozender Fresh FM ingetrokken. Dit gebeurde op verzoek van de stichting zelf.

CvdM trekt toestemming Fresh FM in, SCOEZH failliet Om commerciële of publieke radio of een evenementenzender via de ether, kabel of satelliet te mogen verzorgen is er toestemming benodigd van het CvdM.

Zonder deze toestemming mag niet uitgezonden worden. Wie zo’n toestemming heeft, moet tevens toezichtskosten aan het CvdM betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van het uitzendbereik.

De SCOEZH had deze toestemming van het CvdM voor het verzorgen van het radioprogramma Fresh FM, dat tot vorig jaar september werd uitgezonden via het FM-kavel B05 in de Randstad.

Toezichtskosten
Maar omdat SCOEZH geen commerciële omroep meer verzorgt en een rechtszaak over het intrekken van kavel B05 heeft verloren, heeft de stichting verzocht om de toestemming voor Fresh FM in te trekken. Op deze manier hoeft SCOEZH niet langer de verplichte toezichtskosten te betalen.

En met name deze toezichtskosten waren de afgelopen 15 jaar regelmatig inzet van een geschil tussen de SCOEZH en het CvdM. Dit resulteerde erin dat het radiostation in 2006 haar toestemming dreigde te verliezen. In 2011 was het opnieuw raak en werd zelfs twee jaar lang zonder de benodigde toestemming uitgezonden. Saillant detail is dat de toezichthouder na een jaar pas voor het eerst actie ondernam.

Doorstart
De activiteiten van Fresh FM worden voortgezet door de stichting SB Radio, die vorige maand kavel B05 kocht tijdens een veiling. SB Radio heeft sinds 2016 toestemming om commerciële radio te mogen bedrijven.

SB Radio liet weten de uitzendingen van Fresh FM zo snel mogelijk te willen hervatten via de ether. Of dit daadwerkelijk gaat lukken is nog de vraag. Er gaan hardnekkige geruchten dat oud-eigenaar Raoul Wedel achter de schermen weer nauw betrokken is bij de doorstart van Fresh FM.

Raoul Wedel is eerder dit jaar persoonlijk failliet verklaard door de rechter. [Radiowereld.NL]

Update
SCOEZH is begin juli door de rechtbank van Den Haag failliet verklaard.

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email