Vergunning van SB Radio (Fresh FM) kavel B05 ingetrokken

[Update] De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft de vergunningen van Stichting SB Radio voor FM kavel B05 ingetrokken. Deze was eind juni toegewezen tijdens een veiling. SB Radio wilde Fresh FM laten terugkeren op het kavel.

Vergunning van SB Radio (Fresh FM) kavel B05 ingetrokken SB Radio diende binnen twee weken het resterende veilingbod van 40.000 euro te betalen. Maar SB radio heeft dit verzuimd.

Daarom heeft de Staatssecretaris de vergunningen met ingang van 17 september 2018 ingetrokken. De frequenties van het kavel in de randstad waren overigens nog niet in gebruik genomen.

Het kavel zal nu mogelijk opnieuw geveild gaan worden. Wanneer dit gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

Kavel B05 bestaat uit de volgende opstelpunten/frequenties: Alkmaar 95.4 FM (0.501 kW), Den Haag 95.6 FM (0.955 kW), Amsterdam 95.7 FM (6.31 kW), Zoetermeer 95.7 FM (0.200 kW), Alphen 95.9 FM (4.51 kW), Gouda 95.9 FM (0.501 kW), Almere 95.9 FM (0.398 kW), Hilversum 95.9 FM (0.100 kW), Naaldwijk 96.0 FM (0.316 kW) en Utrecht 103.4 FM (0.050 kW). Het demografisch bereik is 16,77%. Ook is er DAB+capaciteit op kanaal 8A in de randstad gekoppeld aan dit kavel.

Fresh FM was tot september 2017 al via vergunninghouder SCOEZH te horen op kavel B05. De overheid besloot de vergunning echter niet te verlengen omdat de vergunninghouder zich niet aan de vergunningsvoorwaarden hield. Een groot aantal toegewezen frequenties was namelijk niet in gebruik. SCOEZH is onlangs failliet verklaard.

Update
Dat SB Radio nog niet betaald had bleek eind juli al uit een WOB-verzoek dat gepubliceerd is. Hierin schreef de Staatssecretaris dat ‘Stichting SB Radio nogmaals is gewezen op de betalingsverplichting.

Het is opmerkelijk dat de vergunning nu is ingetrokken, want in de vergunning van kavel B05 staat dat ‘bij het niet (tijdig) betalen van het winnende bod of het niet (tijdig) in gebruik nemen en houden van de betreffende frequentie(s), de vergunningen van rechtswege vervallen.’ Eigenlijk was de vergunning dus half juli al komen te vervallen.

Ook staat in diezelfde vergunning dat ‘bij verval of intrekking van de vergunningen, de verplichting tot het betalen van het winnende bod in stand blijft. Indien dat verschuldigde bedrag niet wordt betaald, zal het geboden bedrag alsnog worden verhaald op de vergunninghouder.’ Of de Staatssecretaris dit ook daadwerkelijk gaat doen is niet bekend. [Radiowereld.NL]