Harddrugs als ketamine en GHB worden steeds vaker ingezet als medicijn, bijvoorbeeld voor depressie of narcolepsie. Sportteams selecteren jonge sporters mede op basis van hun DNA. Antoinette Hertsenberg onderzoekt in ‘Dokters van Morgen’ innovaties in de zorg op het gebied van voeding, geheugen, DNA, en medicijnen.
Antoinette Hertsenberg laat innovaties van medische wereld zien in nieuw seizoen Dokters van morgen
Kan geheugentraining helpen bij dementie, en kun je genezen door anders te gaan eten? ‘Dokters van morgen’ is te zien vanaf 2 oktober om 21.25 uur op NPO 1.
Foto: Elvin Boer/AvroTros
Voeding als medicijn
Het seizoen start met een uitzending over voeding als medicijn. Hierin doet Antoinette Hertsenberg met drie kandidaten onderzoek naar het Pioppi-dieet, vernoemd naar het Zuid-Italiaanse dorpje dat gezien wordt als de gezondste plek op aarde.
Eén kandidaat heeft obesitas, een ander heeft diabetes type 2 en de derde hartproblemen. Wat kunnen zij in drie weken tijd veranderen? Ook is er aandacht voor een door TNO ontwikkelde stresstest waardoor bekeken kan worden hoe het lichaam reageert op specifieke voedingsmiddelen. Ook Antoinette doet de stresstest en hoort wat ze beter kan laten staan.
Het geheugen
De week erop staat het tv-programma van Antoinette Hertsenberg ‘Dokters van Morgen’ in teken van het geheugen. Antoinette doet hiervoor mee aan de MAX Geheugentrainer én (nadat ze een training heeft gekregen van een geheugen-atleet) het internationaal kampioenschap Geheugen. Heeft het zin dit soort trainingen te geven aan mensen met Alzheimer? En in hoeverre kunnen robots helpen bij de zorg voor ouderen die geheugenproblemen hebben?
DNA
In de derde aflevering duikt Antoinette in de wereld van ons DNA. Wetenschappers zijn niet alleen in staat om ons DNA uitvoerig in kaart te brengen, maar ook om ons DNA te veranderen. Hoe doen ze dit? Welke aandoeningen en ziekten kunnen ze daar in de toekomst mee bestrijden? En wat voor rol speelt DNA in de topsport?
Drugs als medicijn
Middelen als ketamine en GHB staan bekend als partydrugs, maar in een andere setting kunnen ze het leven van mensen totaal veranderen. Ketamine kan ingezet worden tegen langdurige depressies en GHB als middel tegen narcolepsie. Hoewel de wetenschap de gedachte van drugs als medicijn in de jaren zeventig liet vallen na een mislukt experiment met LSD en psychiatrische patienten, vinden nu overal ter wereld onderzoeken plaats hoe drugs wetenschappelijk ingezet kunnen worden om mensen te genezen.
De bionische mens
De tijd van de houten poot is definitief voorbij: geamputeerde ledematen kunnen vervangen worden door bionische handen, voeten, benen en zelf een bionisch hart. De nieuwste prostheses worden zelfs vanuit de hersenen bestuurt. Antoinette Hertsenberg bezoekt voor deze uitzending ondermeer de vermaarde wetenschapper Hugh Herr die aan het hoofd staat van onderzoeksinstituut MIT in Boston. Herr verloor zelfs zijn beide benen op zijn zeventiende na een tragisch ongeluk tijdens het bergbeklimmen. Daarna heeft hij zijn leven gewijd aan het bedenken en ontwerpen van bionische protheses waarmee mensen alles kunnen doen wat ze het liefst willen: rennen, bergbeklimmen of zelfs balletdansen.