NTR wil alleen roetveegpieten bij komst Sint, geen zwarte pieten

Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten. De NTR wil geen zwarte pieten. De landelijke intocht is op zaterdag 17 november, live vanuit Zaanstad, te zien bij NTR. Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag 12 november 2018 weer dagelijks te zien.

Volgens de NTR zorgt de pietendiscussie voor de nodige vragen bij veel kijkers. Daarom geeft de publieke omroep hieronder antwoorden op veel gestelde vragen over Sint en Piet.

1. Hoe staat de NTR in de Pietendiscussie?
De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving. Veranderingen in de traditie vinden hun weerslag in Het Sinterklaasjournaal. Wie Het Sinterklaasjournaal jaar in, jaar uit volgt, ziet dat wij een geleidelijke verandering voorstaan. Traditie en verandering gaan hand in hand.

2. Hoe zien de Pieten in Het Sinterklaasjournaal eruit?
De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht. De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen.

3. En hoe zit dat met de intocht?
De intocht is enerzijds een nationale intocht, waarbij de NTR verantwoordelijk is voor het verhaal en de tv-registratie. Anderzijds is het ook een plaatselijke intocht, waarbij de gemeente verantwoordelijk is voor de organisatie. Er is daarom veel overleg tussen gemeente en NTR over tal van zaken en dus ook over het uiterlijk van de Pieten. De intentie van de NTR is om de organiserende gemeente elk jaar zoveel mogelijk mee te nemen in de visie van de NTR en onze ervaringen daarmee zijn positief.

4. Denken jullie hiermee voor- en tegenstanders te overtuigen?
De felste voor- en tegenstanders mogelijk niet, maar de grote groep in het midden wel. Wij maken het Sinterklaasjournaal voor heel Nederland en willen daarom dat zoveel mogelijk mensen zich aangesloten voelen bij de veranderingen. Wij denken dat de kans op succes hierop het grootst is via de weg van de geleidelijkheid.

5. Gaat de NTR in overleg met maatschappelijke organisaties die de Pietendiscussie op de agenda zetten?
Nee, dat doen wij niet. De NTR luistert goed naar de mening van de diverse maatschappelijke partijen in de discussie, laat hun mening meewegen, maar bepaalt zelf zijn koers.

6. Wat wordt het verhaal dit jaar en welke Pieten spelen daarin een hoofdrol?
Wij geven van tevoren nooit informatie over de verhaallijn in Het Sinterklaasjournaal, en dus ook niet over de Pieten. Dat zou afbreuk doen aan de spanning in het verhaal.

7. Maar kunnen organisatoren van een lokale intocht, of van een bezoek van Sinterklaas aan school, dan nog wel op tijd inspelen op Het Sinterklaasjournaal?
Ja, dat kan. Wij zijn erg verheugd dat lokale intochten en scholen elk jaar met Het Sinterklaasjournaal meedoen en aansluiten bij de verhaallijn. De NTR probeert het iedereen dan ook zo makkelijk mogelijk te maken om aan te sluiten bij Het Sinterklaasjournaal. Ook dit jaar zal het op eenvoudige wijze mogelijk zijn om het lokale verhaal af te stemmen op dat van Het Sinterklaasjournaal. [Radiowereld.NL]

Update
Sinterklaas zal bij zijn intocht in Zaanstad wel degelijk gezelschap krijgen van zwarte pieten. Omroep NTR heeft donderdag 4 okt. laten weten dat ook roetpieten volledig zwart kunnen zijn.