Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wallonië: RTBF stopt eind dit jaar op de middengolf

Het wordt weer een stukje stiller op de middengolf. Eind dit jaar staakt ook de RTBF, de publieke omroep voor Franstalig België, haar uitzendingen via AM. Sinds juni werd er al minder uren per dag via de middengolf uitgezonden, maar nu gaan de stroomslurpers helemaal uit.

Wallonië: RTBF stopt eind dit jaar op de middengolf De RTBF zendt sinds 1953 uit op de middengolf. Een slordige 10 jaar geleden werden al twee zwakke AM-zenders door de omroep opgegeven. Hierop zonden onder meer Radio 21 (de voorloper van Classic 21), Pure FM en Radio Trafic uit.

Momenteel gebruikt de RTBF alleen nog de sterke zender 621 kHz (Waver 300 kW) voor de programma’s van La Première en een zwakkere zender op 1125 kHz (Houdeng, 9,5 kW) voor VivaCité. Aan deze uitzendingen komen over 4 weken ook een definitief eind.

De RTBF gaat het geld dat bespaart wordt door te stoppen op AM inzetten voor onder meer de verdere uitrol van de DAB+-netten in Wallonië.

Het besluit van de RTBF om te stoppen op AM heeft wel voor de onnodige onrust bij de Francofonen in Vlaanderen. Zij zijn bang om hun ‘thuiszenders’ niet meer te kunnen ontvangen. Echter zijn de radiozenders van de RTBF ook via internet te ontvangen. Daarnaast rijken diverse Waalse FM-zenders een flink eind Vlaanderen in.

Met het uitzetten van middengolfzenders volgt de RTBF diverse andere Europese landen waaronder Duitsland. Ook in ons land zijn vrijwel alle sterke AM-zenders al uit de lucht. In Vlaanderen schakelde de VRT al in 2012 haar laatste middengolfzender uit. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten