Zoek
Sluit dit zoekvak.

Luistercijfers Frankrijk: France Inter neemt koppositie over van RTL

Niet alleen de gele hesjes zorgden voor opschudding in Frankrijk, maar ook radiozender France Inter. Voor het eerst wist de publieke informatiezender rivaal en jarenlange marktleider RTL te verslaan in de luistercijfers. NRJ blijft volgens Médiamétrie de populairste muziekzender.

Luistercijfers Frankrijk: France Inter neemt koppositie over van RTL Dankzij een succesvolle herpositionering kroop France Inter de afgelopen jaren al steeds dichter tegen de commerciële informatiezender RTL aan. Maar RTL bleef nog altijd fier aan kop in Frankrijk.

Het nieuwe jaar is voor RTL echter minder goed begonnen. Want terwijl de zender in de laatste drie maanden van 2018 de hoogste luistercijfers ooit scoorde, moest het radiostation in de eerste drie maanden van 2019 een rake klap incasseren. Voor het eerst in jaren is RTL verslagen. En nog wel door haar publieke concurrent France Inter.

Het marktaandeel van RTL daalde in één meting tijd met 1,6%-punt naar 11,8%. France Inter steeg daarentegen licht naar 12,2%. Ook in het aantal dagelijkse luisteraars is Inter RTL voorbij gegaan: 6,3 tegenover 6,1 miljoen.

Ongeloof bij RTL
Bij RTL wordt vol ongeloof gereageerd op deze koude douche. “Hoe kan een programmering die niet is veranderd en dat een absoluut record vestigt in september tot december, zo sterk dalen in de volgende meting?” vraagt programmabaas Christopher Baldelli zich hardop af.

Niet alleen bij RTL was er verlies, ook bij de andere generalistische zenders ging het marktaandeel omlaag. RMC daalde met 0,3%-punt naar 6,1%, het lokale netwerk France Bleu daalde 0,2%-punt naar 6,0%, terwijl het drama bij Europe 1 maar doorgaat. Al enige tijd zit het station in een ware crisis en zijn de luistercijfers in een vrije val geraakt. Dit keer daalde Europe 1 met 0,2%-punt naar 4,5% marktaandeel.

NRJ populairste muziekzender
De populairste muziekzender blijft NRJ. Het hitnetwerk steeg deze meting met 0,4%-punt naar 6,1%. Dagelijks trekt de zwarte panter 5,1 miljoen luisteraars. Zusterstation Nostalgie volgt met 4,5%, terwijl de dancezender Fun Radio goed is voor 3,6%. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten