Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ere-Zilveren Reissmicrofoon voor Felix Meurders: 55 jaar radio

De Ere-Zilveren Reissmicrofoon wordt dit jaar toegekend aan Felix Meurders. Het is de achtste keer in de geschiedenis van de Zilveren Reissmicrofoons dat deze oeuvreprijs wordt uitgereikt.

Ere-Zilveren Reissmicrofoon voor Felix Meurders: 55 jaar radio De Zilveren Reissmicrofoon is voor het eerst uitgereikt in 1966. Vanaf 1975 wordt de prijs uitgereikt door de Stichting Nipkow, die ook de Zilveren Nipkowschijf uitreikt. Vorig jaar mocht Tineke de Nooij de radioprijs in ontvangst nemen.

Juryvoorzitter Vincent Bijlo: “Felix laat als interviewer door een dodelijke combinatie van ervaring, immer aanwezige geestelijke lenigheid en gevatheid en onmetelijke feitenkennis, nog elke week zijn geïnterviewden alle hoeken van de kamer zien.”

Felix verdient de prijs voor 45 jaar Spijkers Met Koppen, maar ook voor Langs de Lijn, de Woensdag- en Vrijdageditie, mediaprogramma Het Circuit in de jaren tachtig en talloze popprogramma’s op Hilversum III tussen 1968 en 1986 zoals Gesodemeurders, Rock ‘n’ Roll Methode, Zoekplaatje, Daverende Dertig, De Nationale Hitparade, Het VIP Spel en Popkrant.

Verder is de jury van de Zilveren Reissmicrofoon – die bestaat uit radiorecensenten en mediajournalisten Edwin Wendt, Frederique de Jong, Jan Emous, Patrick Kicken, Roeland van Zeijst en juryvoorzitter Vincent Bijlo – het eens geworden over de drie genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon 2019. Vincent Bijlo maakte de nominaties eerder in het radioprogramma Met Het Oog op Morgen bekend.

De eerste genomineerde is het programma Mangiare!. Mangiare! is een wekelijks culinair vrijdagavondprogramma van de NTR op NPO Radio1. Het is in 2010 begonnen en kwam voort uit het Radiolab: een plek voor nieuwe ideeën. Presentatie is in handen van Petra Possel die een aangename sfeer creëert en spreekt met allerlei culinaire gasten. Vaste rubrieken zijn reportages, een receptenwedstrijd voor luisteraars en redacteuren die koken en uiteraard van alles laten proeven aan de gasten. Praten over eten op de radio: het lijkt een idioot idee, maar bij Mangiare! werkt het heel goed.

De tweede genomineerde is Mieke van der Weij. Mieke is iemand die schijnbaar onopvallend al jaren haar werk doet. Ze gaat haar eigen gang en trekt zich niets aan van omroepbazen. Ze legde in haar radiocarrière een parcours af dat liep van AVRO, VPRO, HOS, TROS en NOS naar Omroep MAX. Ze beheerst vele genres en is altijd zichzelf.

De derde genomineerde is de podcast De Brand in het Landhuis. De jury verslond in één middag alle zes afleveringen van De Brand in het Landhuis, een meesterlijk gemaakte podcast van podcastmaker en acteur Simon Heijmans. Aflevering 1 werd op 20 januari 2019 uitgezonden in Radio Doc, op NPO Radio 1.

De uiteindelijke winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon 2019 wordt op donderdag 20 juni in Het Ketelhuis te Amsterdam bekendgemaakt en tegelijk met Felix Meurders gehuldigd. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten