Omroep BnnVara moet bij een online uitzending van het programma #BOOS een rectificatie plaatsen van Tim Hofman. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland donderdag beslist in een kort geding tussen twee vastgoedondernemers en BnnVara.
Zo zouden zij de verhuurbemiddelingsbureau bewust failliet hebben laten gaan om zo schuldeisers te ontlopen. Volgens de rechtbank kan dit niet bewezen worden.
De aflevering van #BOOS op het YouTube-kanaal van BnnVara wat 385.000 abonnees heeft gaat om een huurder die claimt onterecht bemiddelingskosten te hebben betaald aan de aanhuurmakelaar. Samen met presentator Tim Hofman gaat hij verhaal halen bij het bedrijf. Als blijkt dat dit bedrijf niet meer bestaat, wordt door een voice-over gezegd dat de eigenaren het bedrijf bewust failliet hebben laten gaan.
Op deze manier zouden ze onder hun schuldeisers uit hebben proberen te komen. Vervolgens zouden ze onder een nieuwe bedrijfsnaam een doorstart hebben gemaakt, zo wordt door de programmamakers gesuggereerd. Volgens de voorzieningenrechter zijn deze stellingen niet met feiten onderbouwd en dus niet bewezen.
Rectificatie
De ondernemers willen, onder andere, dat BnnVara de hele uitzending van 21 maart offline haalt. Maar dat hoeft niet van de rechtbank. Wel moet de omroep een rectificatie plaatsen, maar niet zo uitgebreid als geëist.
Een aantal verwijten in het programma kan namelijk wel onderbouwd worden en vinden steun in eerdere uitspraken van de rechtbank. De rectificatie moet voorafgaand aan de betreffende aflevering van #BOOS dertig seconden lang in beeld te zien zijn.
Dwangsom
In de rectificatie moet BnnVara verklaren dat de beschuldigingen over onder andere het bewust failliet laten gaan van het bedrijf ‘onvoldoende door feiten worden gedragen.’ De rechtbank veroordeelt de publieke omroep BnnVara ook tot het betalen van een dwangsom van 2500 euro voor iedere dag dat de omroep niet aan de uitspraak voldoet, met een maximum van € 50.000,-. [Radiowereld.NL]