Search
Close this search box.

NPO Radio 2 Top 2000 Award voor Danny Vera

De NPO Radio 2 Top 2000 Award is dit jaar voor Danny Vera. Hij is met Roller Coaster de hoogste nieuwe binnenkomer ooit in de ‘lijst der lijsten’. Vera staat op de vierde plaats van de Top 2000. Davina Michelle won vorig jaar de eerste Top 2000 Award.

NPO Radio 2 Top 2000 Award voor Danny Vera Met de prijs zet NPO Radio 2 jaarlijks een Nederlandse artiest of band extra in de schijnwerpers. Danny Vera kreeg de award van Ruud de Wild.

Vrijdagmiddag is ook de volledige Top 2000 onthuld. De lijst is te bekijken op nporadio2.nl.

Hofleveranciers
Queen (lijstaanvoerder met Bohemian Rhapsody) is dit jaar met 37 nummers het vaakst vertegenwoordigd in de Top 2000, twee meer dan vorig jaar. Daarmee is Queen voor het eerst de belangrijkste hofleverancier. Tot nu toe een rol die enkel was weggelegd voor The Beatles, die licht dalen: van 38 in 2018 naar 36 nummers nu. Coldplay blijft stabiel op de derde plaats met 28 nummers. BLØF heeft de meeste Nederlandse noteringen, 18 in totaal.  

Stijgers
De snelste stijger in de Top 2000 is dit jaar AC/DC met Let There Be Rock. Het nummer klimt van positie 1402 vorig jaar naar 623, een verschil van 779. Elton John, waar dit jaar de film Rocketman over verscheen, ziet al zijn elf noteringen van vorig jaar stijgen (gemiddeld 270 plaatsen) en komt daarnaast met Goodbye Yellow Brick Road en Don’t Go Breaking My Heart opnieuw binnen.

Atemlos Durch Die Nacht van Helene Fischer, dat vorig jaar binnenkwam op 324, stijgt door naar 220. Ook Davina Michelle maakt met Duurt Te Lang een sprong voorwaarts: de hoogste nieuwe Nederlandse binnenkomer van 2018 stijgt van 477 naar 144.

Nieuwkomers
De Top 2000 telt dit jaar 613 nummers die in álle edities staan. In totaal zijn er 98 nieuwe noteringen: 73 echte nieuwkomers en 25 herintreders. Normaal komt met ‘De Boer Dat Is De Keerl’ op 9 de lijst binnen. Andere hoge binnenkomers zijn Songfestival-winnaar Duncan Laurence met Arcade (160), Run To The Hills van Iron Maiden (255) en Als Het Avond Is van Suzan & Freek (278). De oudste nieuwe binnenkomer is Etta James, op plaats 1717 met I’d Rather Go Blind uit 1967.

Overleden muzikale helden
Ook deze editie valt op dat luisteraars stemmen op dit jaar overleden artiesten, zoals Talk Talk-zanger Mark Hollis en Keith Flint van The Prodigy. Van beide groepen stijgen de noteringen. Van The Podigy komt Breathe nieuw binnen op 1368.

De uitzending van de NPO Radio 2 Top 2000 begint woensdag 25 december om 08.00 uur vanuit het Top 2000 Café in Hilversum. [Radiowereld.NL]
Foto: NPO Radio 2/Nathan Reinds

Gerelateerde berichten