Deutschlandfunk stopt met verkeersbulletins op de radio

De Duitse landelijke publieke radiozender Deutschlandfunk stopt op 1 februari met het doorgeven van verkeersinformatie. Daarmee komt na meer dan 55 jaar een einde aan deze service voor automobilisten. Deutschlandfunk was in 1964 de eerste radiozender in Duitsland die hiermee startte.

Deutschlandfunk stopt met verkeersbulletins op de radio Maar uit onderzoek afgelopen zomer onder meer dan 5000 luisteraars blijkt dat zij de verkeersbulletins op de zender niet meer belangrijk vinden. En daarom stopt de zender ermee.

Wat ook meespeelt is dat het op de Duitse wegen dusdanig druk is, dat Deutschlandfunk vaak alleen nog de langere files op de doorgaande Autobahnen opnoemt. De zendtijd per bulletin is namelijk beperkt tot 2 minuten. Daarnaast is Duitsland dermate groot dat een luisteraar in Keulen het niet interessant vindt om te horen waar de files rond Berlijn of München staan.

Voor informatie uit de omgeving kunnen luisteraars al tientallen jaren terecht bij regionale stations, die completere informatie uitzenden. Ook gebruiken steeds meer luisteraars de navigatie voor de informatie.

Pionier in 1964
Dat was in 1964 wel anders toen Deutschlandfunk als eerste radiozender van Duitsland begon met het uitzenden van verkeersinformatie na de nieuwsbulletins. De regionale publieke stations hadden hier namelijk in eerste instantie geen trek in. Maar daar kwam begin jaren ‘70 verandering in en ontstonden zogenaamde ‘service-wellen’ als Bayern 3, Hr 3 en WDR 2, waar verkeersinformatie een belangrijk onderdeel van de programmering werd.

Lange tijd werden de verkeersmeldingen op Deutschlandfunk gesorteerd op deelstaat, maar sinds 2000 worden de meldingen voorgelezen op volgorde van wegnummer.

Deutschlandfunk was ook de eerste zender die aan het begin en einde van de verkeersbulletins de bekende fluittoon uitzond, die officieel de Hinztriller heet. Het fluittoontje werd in de jaren ’70 uitgevonden door Werner Hinz, die hoofd techniek was bij radiozender Deutschlandfunk.

De triller ontstond na een zoektocht voor een jingle om bandrecorders bij wegrestaurants automatisch te laten starten om de verkeersinfo op te nemen.

Hierdoor konden automobilisten voor ze hun reis vervolgden, nog even snel het laatste verkeersbulletin beluisteren. Ook het inmiddels afgeschafte Autofahrer-Rundfunk-Informationen (ARI) systeem, de voorloper van RDS, werd door de triller aangestuurd. Deutschlandfunk nam in 2006 afscheid van deze markante jingle. Vanaf 1 februari verdwijnen nu ook de filemeldingen. [Radiowereld.NL]
Foto: video still Youtube