Kro-Ncrv onderzoekt onbetrouwbaar nieuws over coronavirus

Na de uitbraak van en maatregelen tegen het coronavirus in Nederland, wordt er ook meer nepnieuws over het virus op Twitter verspreid. Twee weken geleden meldden Pointer (Kro-Ncrv) en de NOS dat er twintig onbetrouwbare nieuwsberichten worden gedeeld.

Kro-Ncrv onderzoekt onbetrouwbaar nieuws over coronavirus Nepnieuws over het coronavirus COVID-19 neemt toe. In de afgelopen weken is dat alweer gestegen naar 84 stuks.

Op het hoogtepunt gaat het om ruim 160 tweets per dag waarin deze twijfelachtige bronnen worden aangehaald, zo meldt Pointer.

Pointer is een platform voor datajournalistiek van Kro-Ncrv en brengt op basis van data vooral oneerlijke zaken aan het licht.

Wie verspreid nepnieuws?
De bronnen voor deze misleidende tweets zijn websites zoals De Dagelijkse Standaard, Sceptr, Fenixx, Xander Nieuws en Amalek. Volgens deze misleidende en onjuiste berichtgeving liegt het RIVM over de ernst van het virus.

Andere nepberichten zeggen juist dat het om een ‘paniekvirus’ gaat: het is niet veel dodelijker dan de griep. Daarnaast doen websites valse claims dat vitamine C en frisse lucht het virus genezen.

Ook is te zien dat de gezondheidscrisis tot een politiek item wordt gemaakt: volgens De Dagelijkse Standaard is D66 blij dat ouderen massaal aan het virus overlijden. Dat zijn allemaal beweringen zonder bronvermelding of gedegen onderzoek, en overduidelijk misinformatie.

Hoe groot is dit probleem?
Datajournalisten van Pointer hebben ruim 479 duizend Nederlandstalige tweets verzameld van woensdag 19 februari tot en met woensdag 18 maart. Dat zijn tweets waarin de woorden corona, coronavirus, #coronavragen, COVID of NCOV voorkomen.

Vervolgens bekijken ze alle tweets met een url erin: dat zijn er 236 duizend. Een url moet in minstens tien tweets staan voordat hij op betrouwbaarheid beoordeeld werd.

Volgens Pointer wordt nepnieuws dus meer geproduceerd en verspreid sinds de uitbraak en de maatregelen tegen het coronavirus. Nepnieuws is ook reactionair: een dag na het daadwerkelijke nieuws komt een stroom van onjuiste informatie op gang. Alleen bij de sluiting van de scholen ging dat niet helemaal op. [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay

Gerelateerde berichten