Nederlandse artiesten die denken hun weggevallen salaris te kunnen compenseren door hogere inkomsten van Buma en Sena als radiostations meer muziek van eigen bodem gaan draaien, kunnen nog wel eens van een koude kermis thuiskomen.
Op deze manier zouden artiesten uit eigen land tegemoet kunnen worden gekomen nu inkomsten uit optredens zijn weggevallen.
2 Miljoen euro per maand?
Radiostations moeten in Nederland, maar veelal ook in het buitenland, een vergoeding betalen voor de muziek die ze draaien. In Nederland innen Buma (componisten/tekstschrijvers) en Sena (artiesten) deze vergoedingen om deze “tegen zo laag mogelijke kosten” door te betalen aan artiesten, tekstschrijvers en componisten.
“Daarbij maakt het qua afdracht niet uit of het een buitenlands of Nederlands nummer is”, zo licht Buma Cultuur-directeur Frank Helmink toe. “Laten we er daarom nu tijdelijk voor zorgen dat dat geld naar onze musici gaat.” Sena ondersteunt de oproep van Buma Cultuur.
Tegenover De Telegraaf stelt Helimink dat het om een bedrag van 2 miljoen euro per maand zou gaan. Helmink wijst daarbij volgens de NOS op het inkomstenvoorbeeld op de website van Buma-Stemra met cijfers uit 2018, wat nog steeds een goede richtlijn zou zijn.
Hierop is te zien dat een liedje van drie minuten op Radio 538 13,29 euro op zou leveren aan Buma, op 3FM 8,18 euro en op Qmusic 9,57 euro. Voor Sena liggen de bedragen anders. Die liggen over het algemeen lager dan die voor Buma.
Geen vaste vergoeding, maar percentage omzet
Wat echter buiten beschouwing is gelaten, is dat commerciële radiostations geen vaste vergoeding per gedraaid muziekstuk betalen. Zowel Buma als Sena hebben ervoor gekozen dat zij een vast percentage van hun omzet moeten afdragen aan de auteursrechtenorganisaties. Op die manier profiteren ze er meer van naarmate een radiostation beter beluisterd wordt. Immers, meer luisteraars betekent hogere tarieven voor commercials wat zorgt voor meer inkomsten.
Echter door de coronacrisis is de reclamemarkt flink ingestort. Wie naar de radio luistert zal ongetwijfeld zijn opgevallen dat er flink minder reclame te horen is. Geruchten gaan dat het in sommige gevallen wel om een daling van 70% gaat. Dit geldt overigens niet alleen voor Nederland, maar voor vrijwel alle landen waar het leven op pauze is gegaan door corona.
Minder reclameomzet betekent nu dus ook minder afdracht aan Buma en Sena. Uitgegaan van een daling van 70% zou een liedje op Radio 538 nu nog maar 4 euro aan Buma opleveren in plaats van ruim 13 euro. En dus zou een artiest minstens drie keer zo vaak op de radio gedraaid moeten worden om in elk geval dezelfde draaivergoedingen te kunnen ontvangen als voor de crisis.
Koningsdag
Overigens heeft een groot aantal radiostations al laten weten op Koningsdag 12 uur lang Nederlands product te gaan draaien. Dat hoeft overigens niet perse Nederlandstalig te zijn. [Radiowereld.NL]