Commerciële radiostations in het Verenigd Koninkrijk kunnen langer blijven uitzenden via hun analoge frequenties. De Britse regering heeft besloten de vergunningen met 10 jaar te verlengen. Hiermee komt de regering de radiosector tegemoet, die het momenteel zwaar heeft door de coronacrisis.
Drie opties
Allereerst konden de vergunningen verlopen, waarna Ofcom een nieuwe verdeelprocedure cq. Veiling moet opstarten om de vergunningen opnieuw uit te kunnen geven. Nadeel is dat dit een langdurige kostbare procedure is, die bovendien de digitalisering van de radio kan afremmen. Stations moeten immers weer gaan bieden op analoge frequenties, die steeds minder populair worden.
Optie twee was om de analoge vergunningen met vijf jaar te verlengen. Voor de landelijke radiostations zou dit betekenen dat ze dan tot en met 2027 op FM of AM zouden kunnen blijven uitzenden. De laatste optie was om de vergunningen met acht jaar te verlengen. Dit geeft de radiostations nog meer zekerheid voor de toekomst om verder te investeren in digitale radio.
Langere verlenging door corona
Uiteindelijk is gekozen voor de laatste optie, met als verschil dat de vergunningen niet met acht, maar met 10 jaar verlengd gaan worden. De Britse overheid wil de commerciële radiosector hiermee meer zekerheid geven, nu zij in financieel zwaar weer zitten vanwege de coronacrisis.
Daarnaast stelt de overheid dat over 10 jaar vrijwel zeker het punt is bereikt dat de analoge radiofrequenties ook echt uitkunnen.
Digitalisering zet door
Momenteel is bijna 58,5% van al het radio luisteren in het Verenigd Koninkrijk digitaal. Ter vergelijking: in 2010 was dit nog slechts 24%. Nog maar 40% van het radioluisteren vindt via FM of AM plaats. Dit percentage gaat met een rap tempo omlaag nu ook vrijwel alle nieuwe auto’s standaard DAB+ aan boord hebben. Verwacht wordt dat over 10 jaar nog amper 10% analoog radio luistert.
De commerciële radiostations hebben verheugd gereageerd op het besluit om de vergunningen met 10 jaar te verlengen. “Commerciële radio heeft het moeilijk moment, met reclame-inkomsten die flink gedaald zijn door de pandemie”, zo luidt hun verklaring. “Deze maatregelen zijn welkom, omdat ze een zekere mate van stabiliteit en zekerheid zullen bieden, waardoor radiostations plannen kunnen maken voor de toekomst.”
Geen garantie
De verlenging wil overigens niet zeggen dat alle analoge frequenties ook nog daadwerkelijk 10 jaar aanblijven. De afgelopen jaren hebben Absolute Radio en Talksport al diverse zwakke AM-zenders uitgezet. Daarnaast heeft Absolute ook het vermogen van haar hoofdzenders op 1215 kHz al gehalveerd. [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay