Voorzitter Dominique Weesie kijkt terug op 10 jaar PowNed

Het is een bijzondere maand voor PowNed. Precies tien jaar geleden deed de omroep in Hilversum het licht aan en ging PowNed met haar programma’s de ether in en online.

Voorzitter Dominique Weesie kijkt terug op 10 jaar PowNed Omroepvoorzitter Dominique Weesie maakt zich op voor het volgende hoofdstuk.

We gaan met veel vertrouwen en energie de toekomst tegemoet. De grens van 50.000 leden nadert en we zijn vastberaden om er nog een decennium bovenop te doen. Het dwarse geluid van PowNed is, juist nu, harder nodig dan ooit.”

Al snel nadat de omroep het levenslicht zag werd PowNed met haar rebelse nieuwsrubriek PowNews, scherpgebekte verslaggevers en felroze microfoon een begrip in heel Nederland. Met Rutger Castricum op het Binnenhof was geen woordvoerder of politicus meer veilig. De missie van Powned was: de status quo doorbreken en de netwerkgeneratie naar het publieke bestel lokken, met een geheel nieuwe stijl: uitdagend, soms choquerend en met de nodige satire.

Wie herinnert zich de items niet, waarin toenmalig PowNews-verslaggever Danny Ghosen door opstandig gedrag een handgemeen kreeg met diplomaten die parkeerregels aan hun laars lappen, of waarin PowNews-verslaggever Dennis Schouten de confrontatie aangaat met de tuigvloggers van Zaandam. Niet zelden werden de nieuwsitems van PowNed landelijk onderwerp van gesprek. “Wij gingen verder waar anderen stopten. Opereren op het randje dus. En soms eroverheen.”

Foto: Hans Tak

Ondertussen heeft PowNed ruim 1 miljoen volgers online en is de omroep een bredere weg ingeslagen, met naast het alom bekende PowNews ook steeds vaker kwalitatief hoogstaande documentaires.

“We zijn ons gaan verbreden en niet langer dat schoffie in de klas dat met propjes gooit, zonder daarbij afbreuk te doen aan ons dna. Programma’s als Dat zijn geen grappen, De Hofbar en De Gevaarlijkste Wegen zijn daar goede voorbeelden van.”

Weesie voorziet dat het geluid van PowNed de komende jaren nog harder nodig zal zijn dan ooit. “We zijn begonnen vanuit de drive dat alles gezegd moet kunnen worden, maar tegenwoordig lijkt het steeds vaker te gaan over wat we niet meer mogen zeggen. En dus is het bittere noodzaak dat de omroep ook na 2020 blijft  bestaan, om vragen te stellen die anderen niet durven te stellen. Voor het andere geluid.”

Op dit moment heeft PowNed slechts 42.500 leden omdat weinig mensen nog willen betalen voor de publieke omroep. Powned heeft minimaal 50.000 betalende leden nodig om in het publieke bestel te kunnen blijven. Vannacht was Dominique Weesie te gast in het NPO Radio 1-programma ‘Zwarte Prietpraat’ bij voormalig advokaat Prem Radhakishun om terug te blikken op 10 jaar PowNed. Luister de uitzending hier terug. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten