Deze omroepen ontvangen subsidie voor onderzoeksjournalistiek

Ook dit jaar krijgen diverse organisaties subsidie voor onderzoekjournalistiek, waaronder ook 16 omroepen. In totaal zijn 26 aanvragen gehonoreerd voor de subsidieregeling Onderzoeksjournalistiek. Het is het derde jaar dat deze subsidieregeling van kracht is.

Deze omroepen ontvangen subsidie voor onderzoeksjournalistiek De afgelopen decennia is in gestaag tempo de onderzoeksjournalistiek in Nederland gemarginaliseerd, met name op regionaal en lokaal niveau.

Tegelijkertijd zijn steeds meer verantwoordelijkheden van de overheid gedecentraliseerd. Het gevolg?

Met name buiten de grote steden worden gemeentes, instanties en bedrijven niet langer op de huid gezeten door journalisten en missen burgers kritische informatie over hun directe omgeving.

De subsidieregeling Onderzoeksjournalistiek is in 2018 in het leven geroepen om bij te dragen aan het herstel van de onderzoeksjournalistieke infrastructuur in Nederland en richt zich daarbij voor een belangrijk deel op de regio.

In dit derde pilotjaar werden 26 aanvragen van projecten gehonoreerd. Er is in totaal voor ruim 2,48 miljoen euro aan subsidie toegekend. Voor 20 projecten betekent dat een vervolg op vorig jaar, 6 teams zijn nieuw.

16 Omroepen
In totaal zijn er 16 omroepen die subsidie krijgen. De omroepen opereren zowel op landelijk, regionaal als lokaal niveau.

WOS (Westland, Midden-Delfland, Maassluis en Hoek van Holland), Studio040 (Eindhoven), Dtv Nieuws (Oss-Bernheze, Uden, Den Bosch) en Omroep Venlo krijgen 120.120 euro om hun gezamenlijke onderzoeksredactie door te zetten.

De Amsterdamse stadszender AT5 krijgt 93.225 euro, terwijl OOG Groningen 80.850 euro ontvangt. RTV Horizon (Heeze-Leende en Cranendonck) mag 53.075 euro bijschrijven.

Kro-Ncrv ontvangt voor Reporter Radio dit jaar 115.500 euro, terwijl de collega’s van de Vpro voor Argos Online een bijdrage van 92.400 euro krijgen.

RTV Oost, RTV Drenthe, Omrop Fryslân en RTV Noord willen onderzoeksjournalistiek stimuleren bij de regionale omroepen in Noordoost-Nederland. De afgelopen jaren is daar in deze regio’s nauwelijks sprake van als gevolg van de grote druk van de 24/7-nieuwsvoorziening. Het doel is dat te doorbreken en de onderzoeksjournalistiek bij de omroepen tot bloei te laten komen en te verankeren binnen de organisaties. Hiervoor krijgen zij gezamenlijk 138.600 euro.

Vers Beton en Open Rotterdam krijgen samen 129.272 euro.

Omroep Gelderland gaat een groot thema uitwerken: Ongehoord. Daarmee willen zij blootleggen hoe polarisatie ontstaat. Voor dit plan wordt 133.980 euro beschikbaar gesteld.

Tenslotte krijgt 1Twente 119.559 euro. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten