De luistercijfers worden vanaf 2022 elektronisch gemeten in Nederland. Deze verandering is onderdeel van het nieuwe Nationaal Media Onderzoek (NMO) waarin het bereik van radio, als televisie, print en online worden gemeten.
De nieuwe luistercijfers voor radio zijn gebaseerd op een hybride meetmethode waarbij de kern bestaat uit een meting via een smartphone-app. Hiervoor wordt de MediaCell app van Ipsos gebruikt die passief het luistergedrag op alle apparaten en platformen meet. Het single-source MediaCell-panel levert naast de radio-currency, ook inzicht in online gedrag op de smartphone en zal bovendien een aanvulling zijn op de kijkcijfers.
Intensief tenderproces
Na een intensief tenderproces zijn Kantar en Ipsos door Nationaal Luister Onderzoek (NLO), Stichting KijkOnderzoek (SKO), Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) en Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) geselecteerd om het nieuwe geïntegreerde bereiksonderzoek op te zetten.
De crossmediale opzet van het nieuwe onderzoek is een wereldprimeur. Nog niet eerder worden genoemde mediakanalen op deze manier gezamenlijk gemeten en gerapporteerd.
Kantar en Ipsos gaan nauw samenwerken om het geïntegreerde meetsysteem voor televisie, radio, print en online op te zetten. Als NMO gereed is, zal het voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van design, dataverzameling, dataverwerking en privacy. In de loop van 2021 zal de introductie van NMO gefaseerd plaatsvinden en zullen de eerste datasets verschijnen. Die kunnen meteen door bureaus, adverteerders en media-exploitanten worden gebruikt.
Johan Smit, woordvoerder namens de vier organisaties: “De komst van NMO markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van bereiksonderzoek in Nederland. Kantar en Ipsos presenteerden een sterk en evenwichtig onderzoeksplan om een totaal mediabereiksonderzoek op te zetten voor de Nederlandse markt. Voor elk medium hebben we de beste meetoplossing gekozen. Daarnaast zorgen we bij de opzet dat de overlap in panels en meetmethoden zo groot mogelijk is om een hoogwaardige crossmedia-dataset te creëren. We bouwen hiermee voort op de ontwikkelingen die we in de afgelopen jaren met GfK hebben ingezet.” [Radiowereld.NL]