Bij een bedrijf waar de NPO mee samenwerkt heeft zich vorige week een datalek voorgedaan. Het gaat hierbij met name om e-mailadressen die zijn gebruikt bij deelname aan online quizzen en polls, ook op sites van radiozenders van de NPO. Om welk bedrijf het gaat meldt NPO niet.
Na het ontdekken van de fout is het lek direct gedicht en zijn maatregelen getroffen om dit in de toekomst te voorkomen.
De NPO heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het betreft enkele duizenden mailadressen. Zij hebben allemaal een mail van de NPO ontvangen waarin ze worden gewaarschuwd voor eventuele valse mails als gevolg van dit datalek.”
In de mail is onder andere te lezen: “We vinden dit natuurlijk een heel vervelende situatie en bieden u hiervoor onze excuses aan, mede namens het bedrijf waar de bewuste fout is veroorzaakt. We adviseren u de komende periode extra waakzaam te zijn op phishing-mails waarin u bijvoorbeeld wordt gevraagd gegevens achter te laten, in het bijzonder van afzenders die zich voordoen als NPO-radiozenders.” [Radiowereld.NL]
Update 28 juni
Qualifio heeft het lek meteen gedicht. Tevens zijn volgens Vpro maatregelen genomen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen. Middels onderzoek is in kaart gebracht dat het datalek voor de VPRO 3.800 contacten betreft. Qualifio maakt zelf geen melding hiervan op haar website.
Een week later maakte RTV Noord bekend dat er nog meer gegevens door Qualifio op straat liggen. Door een datalek bij het bedrijf dat de inschrijvingen verzorgt van de nieuwsbrieven van de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, hebben onbevoegden toegang gehad tot contactgegevens van abonnees. Dat meldt de NDC Mediagroep in een e-mail aan die abonnees. Dagblad van het Noorden-abonnees zijn waarschijnlijk niet het slachtoffer.