De implementatie van de oplossingen, die de radiosector aandroeg voor een verbeterde verstandhouding met Agentschap Telecom (AT), wordt voorlopig uitgesteld. Dit schrijft Staatssecretaris Keijzer in een brief aan de kamer. De noodverlenging van FM heeft hogere prioriteit.
Pakket aan maatregelen
Dit resulteerde in een pakket aan maatregelen, dat ook wel het “Kerstakkoord van 2019” wordt genoemd. Onderdeel van dit akkoord zijn onder meer de heropening van de FM-gedragslijn, de voorwaardelijke veiling van regionale FM-kavels en de veiling van kleine FM-frequenties voor lokale commerciële partijen.
Ruim anderhalf jaar later zijn de meeste maatregelen nog steeds niet geïmplementeerd. Alleen de spraakbeperking over intro’s en outro’s van muziek is officieel afgeschaft.
Voorbereidingen gereed?
“De voorbereidingen voor het uitvoeren van de twee veilingen en het invoeren van de gedragslijn zijn gereed,” schrijft Keijzer. “Zo hebben de consultaties plaatsgevonden en kunnen de benodigde regelingen worden gepubliceerd.”
Maar voorlopig blijven de plannen nog op de plank liggen. “Met de radiosector is echter op 6 mei jl. afgesproken om eerst de verlenging van de commerciële radiovergunningen met een termijn van drie jaar af te ronden. Ook de kleinere partijen die nog niet beschikken over frequentieruimte hebben hiermee ingestemd. Dit betekent dat de invoering van bovengenoemde oplossingen zijn aangehouden tot einde van dit jaar.”
Horden
Ondanks dat de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt dat de benodigde regelingen kunnen worden gepubliceerd, bleken er tijdens de consultatie van de veilingregelingen dat er nog steeds een aantal horden genomen moest worden. Zo was voor de veiling van lokale commerciële FM-frequenties nog niet vastgelegd dat deze, zoals de Staatssecretaris zelf schijft, alleen uitgegeven gaan worden aan kleinere commerciële partijen die nog niet beschikken over een FM-vergunning.
Tijdens de consultatie van de “Regeling veiling niet-landelijke FM-vergunningen met een lokaal bereik” vorig jaar bleek dat, tegen de afspraak in, alle niet-landelijke commerciële partijen aanspraak konden maken op deze frequenties.
Voordeel van de uitstel is wel dat AT nu de tijd heeft om een beter frequentie voor het Brabantse Zeeland te coördineren. Officieel heeft AT hier de frequentie 105.5 FM gepland, maar deze is onbruikbaar doordat de lokale omroep 10 kilometer verderop op 105.6 FM uitzendt. Vorige week is de frequentie 92.0 FM nu in de internationale coördinatie gegaan voor deze locatie.
Foto: Pixabay
Niets met reacties gedaan
Daarnaast was bij de consultatie van de voorwaardelijke veiling van de regionale FM-frequenties in april nog steeds niet geregeld dat stations op de nieuw geveilde FM-kavels (met 10% regiogerichtheid) een maximaal demografisch bereik mogen hebben van 30%. De was een belangrijke voorwaarde waarmee de hele sector akkoord is gegaan. EZK was hier in september vorig jaar al op gewezen, maar deed hier vervolgens niets mee.
Overigens zijn diverse regionale commerciële stations, ondanks dat de oude vergunningen met hoge regiogerichtheidspercentages nog van kracht zijn, al gestopt met het voldoen aan deze regiogerichtheidseisen.
Belangrijke stappen gezet
Desondanks is Keijzer van mening dat er de afgelopen periode belangrijke stappen zijn gezet in dit dossier waar het gaat om rust te creëren in de radiomarkt. “De dialoogsessies, de constructieve gesprekken met de sector en het naleven van de toezeggingen van partijen om over en weer handhavingsverzoeken in te trekken, hebben daar zeker een positieve bijdrage aan geleverd.” [Radiowereld.NL]