Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwart en Ongehoord Nederland toegelaten tot omroepbestel

De publieke omroep krijgt er in 2022 twee nieuwe zendgemachtigden bij. Demissionair minister Arie Slob voor Media heeft Omroep Zwart en Ongehoord Nederland (ON) een voorlopige erkenning gegeven, zodat ze vijf jaar lang mogen uitzenden op de publieke netten.

Zwart en Ongehoord Nederland toegelaten tot omroepbestel Daarnaast krijgt de huidige aspirant omroepen Human, WNL en Powned een vaste plek in het bestel. Dat betekent dat ze ook samen moeten gaan met de bestaande omroepen.

Human voegt zich bij de Vpro, WNL bij Omroep Max en Powned bij AvroTros. NOS en NTR blijven taakomroepen.

Het CvdM en de NPO plaatsen overigens wel kritische kanttekeningen bij met name Ongehoord Nederland, dat structureel de NOS beschuldigt van niet-onafhankelijke berichtgeving. Er is ook kritiek op Akwasi van Omroep Zwart door een interview met een EO-journalist. Als de omroepen zich niet aan de regels houden zullen ze hun recht verliezen om uit te zenden.

Volgens Slob hebben de nieuwe omroepen aan alle eisen voldaan. Daarom hebben de Raad voor Cultuur, het CvdM en de NPO een positief advies uitgebracht. Omroep Bersama, gericht op Indische Nederlanders, lukte het niet om genoeg leden te behalen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten