Search
Close this search box.

Zwitserland: Vervroegde afschakeling FM van de baan

In Zwitserland is de vervroegde afschakeling van FM van de baan. Het was de bedoeling dat uiterlijk januari 2023 alle FM-zenders uitgezet zouden zijn, maar nu is besloten om toch terug te vallen op het oorspronkelijke plan om FM eind 2024 uit te zetten.

Zwitserland: Vervroegde afschakeling FM van de baan De afgelopen maanden werd er flink gediscussieerd over de afschakeling van FM in Zwitserland. Onder leiding van radiopionier Roger Schawinski, die fel tegen DAB+ is, werd er flink gelobbyd om het uitzetten van de FM-zenders tegen te houden.

Dat is nu gedeeltelijk gelukt. Een regeringscommissie had om een herziening van de datum waarop FM uitgaat gevraagd. Het resultaat is dat de afschakeling is uitgesteld tot de oorspronkelijk geplande datum van 31 december 2024.

Meerderheid
In het Duitstalige en Italiaanstalige gedeelte van Zwitserland zijn veruit de meeste radiostations nog steeds voorstander van een vervroegde afschakeling van FM, maar in het Franstalige gedeelte heeft een aantal stations koudwatervrees gekregen, waardoor hier net geen meerderheid meer was.

Omdat de afschakeling landelijk georganiseerd wordt, is daarom besloten om terug te stappen op het oorspronkelijke plan. Hierdoor blijven de FM-zenders twee jaar langer aan.

Hoge kosten voor weinig luisteraars
Het was de bedoeling om de vervroegde afschakeling in twee stappen te doen, waarbij in augustus 2022 alle publieke FM-zenders uit zouden gaan. De commerciële radiostations volgden dan uiterlijk in januari 2023.

Het uitstel betekent twee jaar langer hoge kosten voor de FM-netwerken voor de radiostations. Nog amper 13% van de Zwitsers luistert nog uitsluitend via FM naar de radio. Ruim 70% van al het radioluisteren in Zwitserland vindt al plaats via digitale platformen, waarbij DAB+ de grootste is. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten