Het lijkt er op dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil vasthouden aan de hoge verlengingsprijzen voor FM van in totaal 40,6 miljoen euro voor Radio 538, Qmusic, Sky Radio en Radio 10. Dit blijkt uit de beantwoording van diverse Kamervragen door Staatssecretaris Keijzer.
Qmusic gaat het meeste betalen: 11,372 miljoen voor drie jaar. Radio 538 mag voor drie jaar 11,112 miljoen aftikken, terwijl voor Sky Radio een bedrag van 11,195 miljoen euro is bepaald. Radio 10 gaat het minst van de vier ongeclausuleerde zenders betalen: 6,929 miljoen euro voor drie jaar.
Met terugwerkende kracht veiling voor 8 jaar
De bedragen zijn flink hoger dan wat de stations in 2017 voor vijf jaar verlenging moesten betalen. Dit komt doordat SEO Economisch Onderzoek de verlengingsbedragen heeft bepaald door wat een gemiddeld efficiënte toetreder bij een veiling in 2017 zou hebben betaald voor een kavel voor een periode van acht jaar.
Het verschil tussen het bedrag dat nu bepaald is voor acht jaar en wat de stations al betaald hebben voor vijf jaar verlenging, moeten de stations nu voor drie jaar noodverlenging ophoesten.
De landelijke geclausuleerde stations zijn niet blij met de forse bedragen die zij moeten gaan betalen, zo bleek onlangs al uit een reactie van Paul Römer, directeur radio en tv van Talpa en voorzitter van de Vereniging voor Commerciële Radio (VCR). En ook door de kamer werden kritische vragen gesteld over deze forse bedragen.
Bedragen lager dan bij zesjarige verlenging in 2011
Maar EZK lijkt geenszins van plan te zijn om de bepaalde bedragen los te laten, zo blijkt uit de antwoorden van Keijzer. “Onder een proportionele en daarmee maatschappelijk verantwoorde vergoeding versta ik een marktconforme vergoeding die conform de Telecommunicatiewet aansluit bij de reële waarde die deze vergunningen in de toekomst vertegenwoordigen.”
Ze geeft toe dat de bedragen hoger uitvallen dan bij de vorige verlenging in 2017, maar nuanceert deze. “Als de nieuwe bedragen voor drie jaar verlengen echter worden opgeteld bij de bedragen van de vorige verlenging (van vijf jaar) dan zijn de bedragen voor een totale periode van acht jaar nog steeds aanmerkelijk lager dan de bedragen die zijn betaald voor de zesjarige verlengingsperiode in het tijdvak 2011-2017. Dit plaatst de bedragen in een breder perspectief en er kan dus niet in algemene zin gesteld worden dat partijen nu velen malen meer moeten betalen dan voorheen.”
Herstel
Daarnaast stelt Keijzer dat de reclamemarkt zich flink aan het herstellen is. “De prognoses zijn echter dusdanig gunstig dat het verdienpotentieel van de ongeclausuleerde landelijke vergunningen voor de komende drie jaar circa het viervoudige is van hetgeen deze partijen moeten afdragen.”
Voor deze prognoses heeft SEO overigens gebruik gemaakt van de projecties van het Centraal Plan Bureau (CPB) voor de groei van het bruto binnenlands product (en het bijbehorende prijspeil) in de periode tot en met 2025.
En dat is opmerkelijk, want deze gegevens waren er niet in deze vorm in 2017 en dus is het de vraag of het eerlijk is om deze gegevens te gebruiken om met terugwerkende kracht een bedrag voor acht jaar verlenging vast te stellen.
Preconsulatie
De VCR heeft het complete rapport van SEO als ontvangen voor een zogenaamde preconsultatie en hierop gereageerd. Dat heeft echter geen effect gehad. “De ingebrachte reactie van de VCR heeft SEO geen aanleiding gegeven om grote aanpassingen in het conceptrapport door te voeren”, aldus de Staatssecretaris. “Het rapport met de daarin opgenomen berekeningen is daarmee dan ook definitief vastgesteld.”
Ministerraad akkoord
Afgelopen vrijdag heeft de ministerraad in elk geval ingestemd met het voorstel om verlengprijzen voor de vier ongeclausuleerde stations vast te stellen. Zaterdag is de openbare consultatie dan ook opnieuw opgestart en kan iedereen reageren tot en met 27 oktober.
Naar aanleiding van de reacties op de consultatie zullen de exacte bedragen worden vastgesteld. Voor de radiostations is het dan slikken of stikken: accepteren en betalen of de bedragen niet accepteren met als gevolg dan hun FM-kavels in 2022 alsnog geveild gaan worden met de reële kans dat ze dan vergelijkbare of misschien wel hogere bedragen moeten gaan betalen. [RadioWereld.NL]